Riječki pijanist i skladatelj Zvjezdan Ružić koncertom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku predstavio je publici svoj jedinstveni solo projekt naziva „Pianotron”. Nakon tri albuma objavljena u suradnji s njegovim sekstetom, Pianotron je posljednji Ružićev projekt, ujedno i prvi solo projekt u kojem se ogolio ne samo kao jedini izvođač na pozornici, već i kao čovjek.

Priče iz Pianotrona nastajale su tijekom čitavog njegovog života – u djetinjstvu, u obitelji, u zaljubljivanju, u prijateljstvu, u prirodi, u putovanjima; u trenucima koji su bliski i poznati svakom čovjeku, a u note su zapisane tek nedavno – onda kada je došao pravi trenutak da sve ono što ga je oblikovalo u čovjeka, pijanista, skladatelja kakav je danas pretvori u glazbeno putovanje.

U samom nazivu projekta kriju se instrumenti na kojima su stvorene skladbe posljednjeg albuma i prvog solo projekta: koncertni klavir i mellotron. Dok su mellotron popularizirali Beatlesi, Ružić mu pristupa s neke potpuno druge, nove i inovativne strane. Iz dosad nečuvene kombinacije akustičnog klavira i jednog od prvih elektroničkih sintisajzera proizašle su pitke, ali kompleksne skladbe.

Zvjezdan Ružić peterostruki je dobitnik prestižne diskografske nagrade Porin te šesterostruki dobitnik strukovne nagrade Status u kategoriji “Jazz Klavir”, koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija. Uz brojne suradnje i osebujan diskografski opus koje je ostvario s eminentnim glazbenicima hrvatske jazz, klasične te pop/rock scene, Zvjezdan je dosad snimio tri autorska albuma, od kojih su The Knightingale Cabaret i Elfin Farewell nagrađeni Porinom za najbolju jazz skladbu, dok je njegov treći autorski album, koji je prvu službenu promociju doživio u Šangaju – osvojio čak dva Porina: za najbolji jazz-album te za najbolju jazz-izvedbu.