U okviru ovogodišnjeg Mentalfesta – festivala mentalnog zdravlja u Book caffeu Dnevni boravak jučer održana još jedna živa knjižnica Doma Turnić. Na sada već gotovo tradicionalnoj knjižnici koja je ove godine obilježila petu godinu izvođenja mogle su se „posuditi” knjige iz Doma Turnić – posjetitelji kafića imali su priliku sjesti za stol s korisnicima doma i poslušati njihove životne priče.

Dom Turnić je dom za odrasle osobe s teškoćama mentalnog zdravlja, tako da su priče koje su se mogle poslušati životne priče korisnika, njihovih nošenja s traumama, boravaka u psihijatarskim ustanovama, borbe s ovisnostima i slično.

Živa knjižnica Mentalfest 2020 (1)

U videu smo razgovarali s dvoje korisnika Doma koji su nam ukratko predstavili svoje priče koje su podijelili sa slušateljima. Iako su njihove priče teške, i mnogima od nas potpuno nedokučive, oni ih rado dijele. Smatraju da time rade višestruko korisnu stvar: destigmatiziraju osobe s teškoćama mentalnog zdravlja, pomažu nekome tko je u sličnoj situaciji i osjeća se usamljen te se predstavljaju se kao sposobni ljudi.