Riječki umjetnici Jadranka Lacković i Vladimir Tomić oslikali su početkom veljače zapadno pročelje zgrade IVEX-a velikim muralom na više od 200 četvornih metara. Mural pod imenom “Poznato mjesto/ A Familiar Place” predstavlja prvi mural koji najavljuje Međunarodni festival murala, grafita i street arta u sklopu programskog pravca “Slatko i slano” Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.

Foto: Igor Crnković (Pilot Media), Rijeka 2020

Foto: Igor Crnković (Pilot Media), Rijeka 2020

Međunarodni festival murala, grafita i street arta “Rijeka murala” održat će se od 12. do 19. srpnja kada će na atraktivnim lokacijama i fasadama u Vodovodnoj i Ružićevoj ulici osvanuti radovi poznatih europskih i domaćih umjetnika. U mjesecima prije samog festivala uslijedit će nekoliko sličnih umjetničkih akcija u organizaciji riječkog MMSU-a, na lokacijama koje za sada ostaju u tajnosti. Takvim akcijama će se postaviti dobar temelj interdisciplinarnoj suradnji na zahtjevnim projektima kao što je ovaj.

Festival “Rijeka murala”

Festival “Rijeka murala” je zamišljen kao trajni projekt redefiniranja grada kao jedinstvene galerije na otvorenom, kojim će umjetnici doprinijeti razvoju i proširenju kulturno-umjetničke ponude kulturnog turizma Rijeke – Luke različitosti. Projekt je sufinanciran Javnim pozivom za predlaganje cjelovito osmišljenih programa u okviru službenog kulturnog i umjetničkog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Foto: Igor Crnković (Pilot Media), Rijeka 2020

Foto: Igor Crnković (Pilot Media), Rijeka 2020

Ideja iza teme prvog murala na zgradi Ivexa temelji se prema riječima autora na odrednicama Luke različitosti – radu, vodi i migracijama.

Vladimir Tomić (poznat i kao MOSK, što mu je umjetničko ime pod kojim djeluje već dvadesetak godina) vješto pomiče granice stila vlastitog grafiterskog potpisa i svoj pseudonim pretvara u stilizirane, apstraktne riječke vedute, karakteristične za područje Delte i šireg centra Rijeke.

Mural Jadranke Lacković i Vladimira Tomića na zgradi Ivexa / Foto: Rijeka 2020

Jadranka Lacković i Vladimir Tomić / Foto: Igor Crnković (Pilot Media), Rijeka 2020

Jadranka Lacković, poznata i kao Ojo Magico, realističnim ribama sugerira odnos grada i njegovih stanovnika kroz svakodnevne migracijske procese gradom koji teče.

S ciljem unošenja nove energije u grad i među njegove građane, kroz projekt Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture umjetnici daruju ovaj mural svim Riječanima, čime ujedno i najavljuju ljetni nastavak projekta kroz prvi riječki street art festival kada će domaći i strani ulični umjetnici zauzeti zonu Slatko i slano te trajno pretvoriti ulice u otvorene ulične galerije.