Djelujući od 1985. godine, Ženska klapa Luka iz Rijeke profilirala se na domaćoj i inozemnoj glazbenoj sceni s osebujnim vokalnim izvedbama, njegujući autohtoni “a’ capella” dalmatinski i primorsko-istarski glazbeni izričaj.

Prva je ženska klapa sjevernojadranskoga područja na državnim klapskim natjecanjima. Svoju prisutnost na domaćoj glazbenoj sceni Luka je upotpunila i raznim glazbeno-scenskim projektima, festivalima zabavne glazbe, dramskim predstavama te uz to zabilježila i nekoliko audio/video projekata na demo CD-ima i TV-spotovima.

Klapa je dosad snimila 7 nosača zvuka. Brojna gostovanja tijekom dugogodišnjega djelovanja odvode Luku vrlo često izvan granica domovine, posebice diljem središnje Europe, ali i u daleku Kinu, lučeći ogroman interes publike i izvrsne kritike.

Na Omiškom festivalu klapa Luka se natjecala od 1990. do 2002. godine te pobjedu ostvarila čak 5 puta, što dosad ne bilježi niti jedna druga klapa, a u svojoj kolekciji pohranjuju više od 50 plaketa, koje ih s pravom svrstavaju u red ponajboljih klapa u Hrvatskoj. Nakon 2002. godine klapa i dalje sudjeluje na Omiškom festivalu u sklopu svečanih koncerata kao gošća ili na večerima novih skladbi.

Nominirana je za različite nagrade, uključujući i Porin, kojih u svojoj kolekciji nagrada imaju dva. Osim toga, osvojila je nekoliko prestižnih nagrada sa Šibenskog i Kaštelanskog festivala, te nagradu Grada Rijeke za promicanje kulturne i glazbene baštine primorskoga kraja.