U Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka predstavljen je romana Lovorka Marića “Zemlja jutarnje tišine”. Roman je rezultat četverogodišnjeg istraživanja i potrage za inspiracijom na mnogobrojnim putovanjima, od kojih je najvažnije bilo iskustvo u Sjevernoj Koreji, gdje se i odvija radnja romana i čija je sociopolitička atmosfera dočarana kroz iskustva dvaju glavnih likova – turista čija avantura ne krene po zlu nakon što se odluče oglušiti na savjete vodiča.

Predstavljanje knjige uključilo je ne samo doživljaje iz Sjeverne Koreje, već i s drugih putovanja autora poput posjete Černobilu i Fukushimi, iskustva u Iranu i Iračkom Kurdistanu te anegdota iz Južne Amerike koja su služila kao nadahnuća za događaje i likove u romanu. Izlaganje se kratko dotaknulo i glavnih književnih i filmskih utjecaja na stil i strukturu knjige, poput autoru dragog romana „1984” Georgea Orwella.

Lovorko Marić rođen je 1987. godine u Zagrebu. Zahvaljujući svojim „turističko-istraživačkim putovanjima“ u geopolitički aktivnim mjestima, o kojima redovito drži prezentacije i izlaganja, stekao je iskustva koja dramatizira u svojim djelima fikcije, a ovo je njegov debitantski roman.