U sklopu književnog festivala Vrisak u Exportu, riječka autorica Željka Horvat Čeč predstavila je svoju novu knjigu, zbirku pjesama „Strogo mirovanje“, u izdanju V.B.Z.-a, koja se sastoji od tri tematska grozda – ljubav, otok i bolest.

Razgovor je vodila s urednikom knjige Krunom Lokotarom koji o ovoj zbirci poezije kaže: “Zbirka poezije Željke Horvat Čeč „Strogo mirovanje“ i nije tako mirna u svojem mikrosvijetu, ali jest u makrosvijetu, navodi Lokotar. Jer je cirkularna, kao jedan od njezinih motiva, otok.

Njezina poezija ljubav i bolest, ali i konzumerizam, kao svakodnevicu. Autorica se drži običnog leksika, daleko od svakog očuđenja, što je ne priječi da slaže stihove koji će iznenaditi i prodrijeti, povezati udaljeno, kao u pjesmi o bakinom umiranju: rekla je prije zadnjeg smijeha parkirana na krevetu / iznad kojeg se njiše trokut, gdje trokut jasno asocira na kvar stroja, to jest bića. Egzistencijalna nesigurnost jedan je od atributa ovog poetskog subjekta, jer ljubav kao uporište uglavnom ima rok trajanja, dok prisutnost bolesti u čovjeku samo raste, dok ga ne preraste. No, mi smo u fazi prije, onoj koja iz nesigurnosti izvlači pjesme.”

O autorici

Željka Horvat Čeč (Čakovec, 1986.) objavila je zbirku pjesama Moramo postati konkretni (V.B.Z., 2015.) i knjigu proze 4 brave (V.B.Z., 2016.). Uvrštena je u antologiju mladih pjesnika regije Meko tkivo, te u Le fantôme de la liberté – Fantom slobode, panoramu hrvatskih autora na francuskom jeziku. Članica je pjesničkog međunarodnog projekta Versopolis. Dobitnica je nagrade „Ulaznica“ 2013. godine, za poeziju, a pjesme su joj prevedene na engleski, njemački, francuski i švedski. Živi u Rijeci gdje organizira književne tribine „Pisac i građanin“. Žena, majka, antifašistkinja, navija za Arsenal, Rijeku i Greenbay Packerse, a voli i otići barkom u ribolov.

Kalendar događanja