U riječkoj sinagogi jučer su otvoreni ovogodišnji Dani židovske kulture i baštine čija je ovogodišnja tema dijalog.

Nakon službenog otvorenja održalo se predavanje dr. Vjekoslava Bakašuna pod nazivom “Udio mještana Kraljevice i Kostrene u spašavanju Židova u lipnju i srpnju 1941“.

U galeriji “Mikve“ otvorena je izložba “Dijalog“ na kojoj su posjetitelji mogli razgledati različite pisane, slikane i fotografirane dokumente koji dočaravaju dijalog među kulturama, generacijama, tekstovima, religijama i unutar zajednice. Izložbom, koja daje prikaz različitih oblika suradnje, obilježava se Međunarodni dan židovske kulture i baštine, a pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i krovnih ustanova: projekta NOA – Networks Overcoming Antisemitism, Europskog udruženja za očuvanje i promociju židovske kulture i naslijeđa (AEPJ), programa Kulturne rute Vijeća Europe, Nacionalne knjižnice Izraela i Europske unije.

U galeriji “Balkon za žene“ Židovska općina predstavila je obnovljenu izložbu “Obitelj Morpurgo“. Članovi Židovskih zajednica u Rijeci pristigli su iz raznih dijelova Europe tijekom XIX. i XX. stoljeća. Uoči Drugog svjetskog rata, mnogi od njih gube državljanstvo i postaju apolitima, zatočenima u Rijeci, na milost i nemilost režima, a pomaže im Carlo Nathan Morpurgo. Članovi obitelji Morpurgo, podrijetlom iz Maribora, ostavili su neizbrisiv trag u povijesti Splita. Izložba je nastala u suradnji Muzeja grada Splita i Sinagoge Maribor – Center judovske kulturne dediščine iz Slovenije, a riječkom postavu pridružuje se i Muzej židovske zajednice Trsta „Carlo e Vera Wagner“ koji je zajedno sa Židovskom općinom Rijeka za potrebe izložbe napravio istraživanje o Carlu Nathanu Morpurgu.

Za sam kraj programa u dvorištu sinagoge uprizoren je live painting pod nazivom “Ti porto al sicuro/Vodim te na sigurno“, a u suradnji s suradnji s tršćanskim muzejom. Radi se o multimedijalnom storytellingu koji uključuje digitalno slikanje. Priču o židovskoj migraciji kroz tršćansku luku između 19. i 20. st. Ispričali su prizori Cosima Miorellija, tekstovi u interpretaciji Roberte Colacino i Maurizija Zacchgina, uz note glazbenika Davida Casalija i Manuela Fighelija.

Otvorenju Dana židovske kulture i baštine prisustvovao je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar.

Izložbe se mogu posjetiti do petka 10. rujna od 15 do 19 sati ili uz najavu na zidovskaopcina@gmail.com ili mob 091 570 76 13.