Američka umjetnica Jennifer Lyn Morone ponovno je boravila u Rijeci, ovoga puta kako bi održala dvodnevnu radionicu pisanja priče i scenarija. Radionica se održala u Filodrammatici, a umjetnici je bio cilj uključiti zainteresirane u proces oblikovanja svoje nove video instalacije “The Scheme of Things”, koju priprema u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

S naglaskom na temu “budućnosti rada”, polaznici radionice koristili su alate i tehnike oblikovanja priče i spekulativne fikcije u svrhu stvaranja scenarija o tome kako bi mogao izgledati poželjni post-radnički svijet. Pritom cilj nije bio u zamišljanju distopija, utopija ili dalekih budućnosti, već svijeta u kojem bismo željeli živjeti, a da je moguć već danas.

Polaznici su pozvani da i nakon završetka radionice nastave razvijati svoje likove i radnje, s mogućnošću da postanu dio većeg suradničkog projekta u kojem bi se njihove zamisli uključile u video rad, koji će biti prikazan u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Čovjek – korporacija

Jennifer Lyn Morone – umjetnica koja je samu sebe registrirala kao pravu pravcatu korporaciju – na svom prvom gostovanju Rijeci, 2017. godine, također u Filodrammatici, održala je predavanje Designing Civil Disobedience i iste se godine u galeriji predstavila izložbom Jennifer Lyn Morone™ Inc. Oba događaja realizirana su u organizaciji udruge Drugo more.

U prilogu pogledajte razgovor s umjetnicom Jennifer Lyn Morone.