Uoči Svjetskog dana voda, predstavljena je obnova treće od četiri za planirane povijesne vodospreme u Rijeci – vodosprema Podvežica na Sv. Križu. Za razliku od do sad rekonstruiranih vodosprema, ova se zbog malog kapaciteta ne koristi za vodoopskrbu, već se u očuvanom i sada obnovljenom povijesnom objektu planira urediti svojevrsni mali tehnički muzej „Gorskog vodovoda Trsat – Sušak” s eksponatima na temu vode, izvora, vodotoka, perila, fontana, šterni i povijesti vodoopskrbnih sustava Rijeke i Sušaka.

Riječ je o trećoj obnovljenoj povijesnoj vodospremi u sklopu projekta obnove četiri povijesne vodospreme više od 100 godina starog sušačkog vodovoda – Pećine, Križ, Podvežica i Vidikovac – Bulevard te njihova stavljanja u funkciju javnog korištenja.

Od svih povijesnih vodosprema sušačkog vodovoda jedino danas predstavljena obnovljena vodosprema Podvežica, ukupnog kapaciteta 500 m3, nije u funkciji vodoopskrbe, i to od 70-ih godina 20. stoljeća, nakon što je u neposrednoj blizini sagrađena nova vodosprema Vežica, deset puta većeg kapaciteta.

Uoči Svjetskog dana voda, predstavljena je obnova treće od četiri za planirane povijesne vodospreme u Rijeci – vodosprema Podvežica na Sv. Križu. Za razliku od do sad rekonstruiranih vodosprema, ova se zbog malog kapaciteta ne koristi za vodoopskrbu, već se u očuvanom i sada obnovljenom povijesnom objektu planira urediti svojevrsni mali tehnički muzej „Gorskog vodovoda Trsat – SušakU obnovu povijesne vodospreme Podvežica uložene je oko 272 tisuća kuna. Radove na sanaciji pročelja i ostale građevinske radove izvodila je tvrtka „Zanatoprema” Rijeka, dok je tvrtka „Kvarner gradnja” d.o.o. Rijeka bila zadužena za uređenje zemljane površine uokolo vodospreme.

Upravo je voda, uz rad i migracije, jedna od tri najvažnije odrednice projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Iduće godine, kada će Rijeka ponijeti ovu prestižnu titulu, bit će obnovljena i posljednja, ujedno i najatraktivnija povijesna vodosprema, Vidikovac na Bulevardu. Kao što je vodosprema Pećine od 2017. godine postala svojevrsno proširenje dječjeg vrtića Vežica i mjesto za dječju igru, vodosprema Križ 2018. godine pretvorena u krasan vidikovac, a vodosprema Podvežica udomit će mali tehnički muzej, tako će vodosprema Vidikovac moći ugostiti različita kulturna događanja.

Zanimljivo je kako ove vodne građevine nose naziv dijela grada koji opskrbljuju vodom, a ne lokaliteta na kojem su smještene. Tako se, primjerice, vodosprema Pećine nalazi na Podvežici, a vodom opskrbljuje naselje Pećine, a vodosprema Podvežica se nalazi na Svetom Križu.

Svečanom predstavljanju vodospreme nazočili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa zamjenikom Nikolom Ivanišem, direktor Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Rijeka Andrej Marochini, ali i Alberto Linić, danas umirovljenik, koji je 27 godina radio na projektima riječke vodoopskrbe.

Kalendar događanja