KD Vodovod i kanalizacija i Grad Rijeka predstavili su novoobnovljenu vodospremu Vidikovac na Bulevardu.

Predstavljanjem vodospreme Vidikovac ujedno završava četverogodišnji projekt obnove riječkih povijesnih vodosprema – Pećine, Križ, Podvežica i Vidikovac – izgrađenih u sklopu više od sto godina starog sušačkog vodovoda te njihovog stavljanja u funkciju javnog korištenja. Obnovom povijesnih vodosprema želi se ne samo zaštiti i očuvati riječku vodno-komunalnu i graditeljsku baštinu, već i ukazati na važnost i značenje vode koja je preduvjet života, kulture i gospodarske moći grada.

Uz gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i direktora KD ViK Rijeka Andreja Marochinija, predstavljanju su nazočili i zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš te predsjednik Gradskoga vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat.

Predstavljena obnovljena vodosprema Vidikovac na Bulevardu

Impozantno zdanje izgradeno 1914. godine

Impozantno zdanje vodospreme Vidikovac, zapremine 1500 m³, smješteno je na koti od 75 metra nadmorske visine i danas vodom snabdijeva područje Sušaka – Bulevarda, na kojem je 1914. godine izgrađeno. Osim po svojim graditeljskim vrijednostima vodosprema je izuzetna i po načinu korištenja – jedina je građevina te kategorije u gradu koja nije ograđena i koja se koristi kao javni prostor otvoren građanima, a s njezine se terase pruža veličanstveni pogled na Deltu i Kvarner.

Vodosprema Vidikovac je kao i ostale vodospreme sušačkog vodovoda (Sv. Križ, Podvežica i Pećine) podignuta prilikom izgradnje “Gorskog vodovoda Trsat-Sušak“. Za ono doba bio je to izuzetno moderan i suvremen gravitacijski vodovod, za čiju su izgradnju od 1912. do 1915. godine korištena najsuvremenija tehnička rješenja i iskustva s izgradnje vodovoda u Beču.

Marko Filipović, Nikola Ivaniš, Andreaj Poropat, Vojko Obersnel i Andrej Marochini

Marko Filipović, Nikola Ivaniš, Andreaj Poropat, Vojko Obersnel i Andrej Marochini

Vodosprema Vidikovac posljednja je obnovljena, ujedno i najimpresivnija vodosprema, više od sto godina starog sušačkog vodovoda. Namjera nam je bila vratiti ovoj monumentalnoj građevini njezin nekadašnji sjaj. Ova vodosprema izgrađena je u stilu visokog historicizma i manirizma i godinama se nameće kao podsjetnik na vodno bogatstvo, o kojem želimo i u budućnosti brinuti“, kazao je direktor Andrej Marochini.

Investicija od 858 tisuća kuna

U obnovu povijesne vodospreme Vidikovac uloženo je nešto više od 858.000 tisuća kuna s PDV-om, a radove na sanaciji pročelja i ostale građevinske radove izvodila je tvrtka „Zanatoprema“ Rijeka. Prilikom uređenja izvršeni su radovi na sanaciji oštećenja betonske konstrukcije vidikovca i pergole, postavljena su nova ulazna vrata u vodospremu te nove natpisne ploče na pročelju vodospreme. Sanirana su i vidljiva oštećenja na pročelju vodospreme čija je fasada u potpunosti obnovljena sukladno pravilima Konzervatorskog odjela u Rijeci. Konačno, završeni su radovi na iskopu rova za postavu rasvjete i videonadzora te je izvršena revitalizacija betonskih postolja za dvije klupe.

KD Vodovod i kanalizacija i Grad Rijeka, kao njegov osnivač i većinski vlasnik nisu stali samo na obnovi povijesnih vodosprema, nego smo nastavili širiti vodovodnu mrežu. Tako je izgrađen i veliki broj novih vodosprema, pumpi te novih modernih postrojenja od onih na Zviru pa nadalje. Sve radimo sa željom da upozorimo na potrebu čuvanja vode, na kvalitetu riječke vode, ali i na sva ulaganja potrebna da bi se sustav održavao“, kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Podsjetio je kako je u tijeku projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, jedan od najvećih projekata u Hrvatskoj, vrijedan 1,7 milijardi kuna. Kroz projekt se ulaže u izgradnju i rekonstrukciju oko 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica s istovremenim izvođenjem radova na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe te izgradnju pročišćivača otpadnih voda na Delti drugog stupnja pročišćavanja.

Obnovljen avodosprema Vidikovac

 

Jedino se tako može osigurati stalna kvaliteta i vode, ali i stalna zaštita izvorišta što je u slučaju Rijeke izuzetno važno, s obzirom na to da se glavna izvorišta nalaze praktično u centru grada“, istaknuo je gradonačelnik, dodavši kako je to jedini način na koji se može i budućim generacijama osigurati da uživaju u kvalitetnoj riječkoj vodi, kako bi i dalje vrijedila uzrečica „Tko se jednom napije riječke vode, uvijek se vraća u Rijeku“.

Svjetlosne instalacije i glazbeni nastup

Prilikom predstavljanja obnovljene vodospreme Vidikovac, u njenom unutrašnjem dijelu uzvanici su mogli razgledati radove riječkih grafitera izrađene na temu stoljetne povezanosti vode i riječkog kraja kao i prikaz vodovodne mreže u nadležnosti KD Vodovod i kanalizacija.

Želeći građanima Rijeke ponuditi novi doživljaj i viđenje povijesne vodospreme Vidikovac na dosad neviđeni način, KD Vodovod i kanalizacija organizira atraktivno audio-vizualno događanje koje će se održati u četvrtak, 2. srpnja pod kreativnom palicom poznatog umjetničkog kolektiva iz Pule – Visualia  Group. Brojne umjetničko-tehnološke zanimljivosti, kao što su VJ-ing projekcija, interaktivne audio-svjetlosne instalacije, umjetničke dekoracije i animacije na temu vode, pretvorit će nakratko Vidikovac u čaroban svijet svjetlosti. Šetnjom kroz park Ive Lole Ribara posjetitelji će moći doživjeti budućnost isprepletenu grandioznom prošlošću i čarolijama nove tehnologije i audiovizualne umjetnosti. Ugođaj će dodatno upotpuniti glazbeni nastup DJ-a uz pratnju saksofona.

Početak manifestacije najavljen je za 21,30 sati kada će pročelje vodospreme prošarati atraktivne svjetlosne koreografije i time građevinu zaodjenuti u neko novo i sasvim neočekivano ruho.

Kalendar događanja

Predstava
 • 03.07. – 04.07.
 • (21:00)

“Kralj Edip” – klasik za nove generacije

Jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe, Luciano Delprato, ponudit će suvremeno čitanje klasične dramske literature te ovaj lektirni naslov mladoj publici....

Detaljnije

Obilazak
 • 04.07.
 • (10:00)

„Neboderi: Grad među oblacima“

Dođite poslušati priču o riječkim neboderima, saznajte kako aktivirati svoj krov uz savjete Sekcije, a na kraju ponesite uspomenu u obliku fotografije ili crteža s radionice skiciranja gradskih vizura....

Detaljnije

Predstava
 • 03.07.
 • (20:00)

Port of Dance: Viktor Černický “PLI”

„PLI“ kombinira 22 stolice i jednog posvećenog čovjeka. Na maloj platformi Viktor Černický odlučno ulazi u pokušaj neodređene konstrukcije, rekonstrukcije i dekonstrukcije svemira...

Detaljnije

Festival
 • 04.07.
 • (10:00)

U Harteru na Kvarteru, u epizodi: Ulični sport

Posjetitelje očekuje vođena planinarska šetnja do Žaklja, radionica urbanog penjanja, prezentacija Skateboard kluba Kvarner, urbana biciklistička tura od Konta do Hartere...

Detaljnije

Festival
 • 04.07. – 05.07.
 • (09:00)

Kantrida FKK 2020: Svečano otvorenje uz ponoćnu operu

Raznolikim programom na plaži Ploče, čiji će vrhunac biti ponoćna premijera “Opere Navale” Zorana Majstorovića, svečano će se otvoriti manifestacija Kantrida FKK 2020 ...

Detaljnije

Izložba
 • 05.07.
 • (11:00)

Likovna izložba “Pul Kaštela”

Na izložbi sudjeluju umjetnici iz svih krajeva Hrvatske, a od 2009. godine izložba je i međunarodnog karaktera....

Detaljnije

Skip to content