KD Vodovod i kanalizacija i Grad Rijeka predstavili su novoobnovljenu vodospremu Vidikovac na Bulevardu.

Predstavljanjem vodospreme Vidikovac ujedno završava četverogodišnji projekt obnove riječkih povijesnih vodosprema – Pećine, Križ, Podvežica i Vidikovac – izgrađenih u sklopu više od sto godina starog sušačkog vodovoda te njihovog stavljanja u funkciju javnog korištenja. Obnovom povijesnih vodosprema želi se ne samo zaštiti i očuvati riječku vodno-komunalnu i graditeljsku baštinu, već i ukazati na važnost i značenje vode koja je preduvjet života, kulture i gospodarske moći grada.

Uz gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i direktora KD ViK Rijeka Andreja Marochinija, predstavljanju su nazočili i zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš te predsjednik Gradskoga vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat.

Predstavljena obnovljena vodosprema Vidikovac na Bulevardu

Impozantno zdanje izgradeno 1914. godine

Impozantno zdanje vodospreme Vidikovac, zapremine 1500 m³, smješteno je na koti od 75 metra nadmorske visine i danas vodom snabdijeva područje Sušaka – Bulevarda, na kojem je 1914. godine izgrađeno. Osim po svojim graditeljskim vrijednostima vodosprema je izuzetna i po načinu korištenja – jedina je građevina te kategorije u gradu koja nije ograđena i koja se koristi kao javni prostor otvoren građanima, a s njezine se terase pruža veličanstveni pogled na Deltu i Kvarner.

Vodosprema Vidikovac je kao i ostale vodospreme sušačkog vodovoda (Sv. Križ, Podvežica i Pećine) podignuta prilikom izgradnje “Gorskog vodovoda Trsat-Sušak“. Za ono doba bio je to izuzetno moderan i suvremen gravitacijski vodovod, za čiju su izgradnju od 1912. do 1915. godine korištena najsuvremenija tehnička rješenja i iskustva s izgradnje vodovoda u Beču.

Marko Filipović, Nikola Ivaniš, Andreaj Poropat, Vojko Obersnel i Andrej Marochini

Marko Filipović, Nikola Ivaniš, Andreaj Poropat, Vojko Obersnel i Andrej Marochini

Vodosprema Vidikovac posljednja je obnovljena, ujedno i najimpresivnija vodosprema, više od sto godina starog sušačkog vodovoda. Namjera nam je bila vratiti ovoj monumentalnoj građevini njezin nekadašnji sjaj. Ova vodosprema izgrađena je u stilu visokog historicizma i manirizma i godinama se nameće kao podsjetnik na vodno bogatstvo, o kojem želimo i u budućnosti brinuti“, kazao je direktor Andrej Marochini.

Investicija od 858 tisuća kuna

U obnovu povijesne vodospreme Vidikovac uloženo je nešto više od 858.000 tisuća kuna s PDV-om, a radove na sanaciji pročelja i ostale građevinske radove izvodila je tvrtka „Zanatoprema“ Rijeka. Prilikom uređenja izvršeni su radovi na sanaciji oštećenja betonske konstrukcije vidikovca i pergole, postavljena su nova ulazna vrata u vodospremu te nove natpisne ploče na pročelju vodospreme. Sanirana su i vidljiva oštećenja na pročelju vodospreme čija je fasada u potpunosti obnovljena sukladno pravilima Konzervatorskog odjela u Rijeci. Konačno, završeni su radovi na iskopu rova za postavu rasvjete i videonadzora te je izvršena revitalizacija betonskih postolja za dvije klupe.

KD Vodovod i kanalizacija i Grad Rijeka, kao njegov osnivač i većinski vlasnik nisu stali samo na obnovi povijesnih vodosprema, nego smo nastavili širiti vodovodnu mrežu. Tako je izgrađen i veliki broj novih vodosprema, pumpi te novih modernih postrojenja od onih na Zviru pa nadalje. Sve radimo sa željom da upozorimo na potrebu čuvanja vode, na kvalitetu riječke vode, ali i na sva ulaganja potrebna da bi se sustav održavao“, kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Podsjetio je kako je u tijeku projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, jedan od najvećih projekata u Hrvatskoj, vrijedan 1,7 milijardi kuna. Kroz projekt se ulaže u izgradnju i rekonstrukciju oko 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica s istovremenim izvođenjem radova na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe te izgradnju pročišćivača otpadnih voda na Delti drugog stupnja pročišćavanja.

Obnovljen avodosprema Vidikovac

 

Jedino se tako može osigurati stalna kvaliteta i vode, ali i stalna zaštita izvorišta što je u slučaju Rijeke izuzetno važno, s obzirom na to da se glavna izvorišta nalaze praktično u centru grada“, istaknuo je gradonačelnik, dodavši kako je to jedini način na koji se može i budućim generacijama osigurati da uživaju u kvalitetnoj riječkoj vodi, kako bi i dalje vrijedila uzrečica „Tko se jednom napije riječke vode, uvijek se vraća u Rijeku“.

Svjetlosne instalacije i glazbeni nastup

Prilikom predstavljanja obnovljene vodospreme Vidikovac, u njenom unutrašnjem dijelu uzvanici su mogli razgledati radove riječkih grafitera izrađene na temu stoljetne povezanosti vode i riječkog kraja kao i prikaz vodovodne mreže u nadležnosti KD Vodovod i kanalizacija.

Želeći građanima Rijeke ponuditi novi doživljaj i viđenje povijesne vodospreme Vidikovac na dosad neviđeni način, KD Vodovod i kanalizacija organizira atraktivno audio-vizualno događanje koje će se održati u četvrtak, 2. srpnja pod kreativnom palicom poznatog umjetničkog kolektiva iz Pule – Visualia  Group. Brojne umjetničko-tehnološke zanimljivosti, kao što su VJ-ing projekcija, interaktivne audio-svjetlosne instalacije, umjetničke dekoracije i animacije na temu vode, pretvorit će nakratko Vidikovac u čaroban svijet svjetlosti. Šetnjom kroz park Ive Lole Ribara posjetitelji će moći doživjeti budućnost isprepletenu grandioznom prošlošću i čarolijama nove tehnologije i audiovizualne umjetnosti. Ugođaj će dodatno upotpuniti glazbeni nastup DJ-a uz pratnju saksofona.

Početak manifestacije najavljen je za 21,30 sati kada će pročelje vodospreme prošarati atraktivne svjetlosne koreografije i time građevinu zaodjenuti u neko novo i sasvim neočekivano ruho.