Šesto izdanje Periskopa – festivala suvremenog plesa i novog cirkusa, što će se održati od 24. kolovoza do 4. rujna u Rijeci, donosi šest plesnih predstava te rezidencijalni, edukativni i filmski popratni program.

Predstave koje će publika moći pogledati tijekom tjedan dana u Filodrammatici, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i Palachu tematiziraju kolektivitet, tragičnu smrt Riječanina Vitomira Jovičića Simkea, susret dvaju bića, odnos čovjeka i trapeza, granice između virtualnog i stvarnog svijeta te tijelo izvođačice.

Program plesnih predstava

Festivalski dio namijenjen javnosti, točnije program plesnih predstava, počinje u ponedjeljak, 30. kolovoza u HKD-u na Sušaku predstavom „Gore“ Zagrebačkog plesnog ansambla.

Sljedeći dan, 31. kolovoza, izvode se dvije predstave. Tako će se u Filodrammatici svojim radom „Anna, balla“, koji tematizira tragičnu Simkeovu smrt, predstaviti lokalna autorica Anika Cetina, a u HKD-u na Sušaku Lara Frgačić i Endi Schrotter (Sabmarine) putem njihova djela „Individue(t)“.

Anna, balla / Foto: Eva Šustar

Anna, balla / Foto: Eva Šustar

U četvrtak, 2. rujna, u Palachu program se nastavlja cirkuskom predstavom „Iskrenje: Duodrama za čovjeka i trapez“ koju izvodi Tricycle Trauma.

U petak, 3. rujna, program Periskopa vraća se u HKD na Sušaku, i to predstavom „Klown“ Matee Bilosnić (Zadarski plesni ansambl).

U subotu, 4. rujna, festival će u HKD-u zatvoriti „ROB3RTA“ autorice Roberte Milevoj.

Rezidencija Natalije Pintarić i radionica Ivana Pedljo

Posljednjeg dana festivala u Filodrammatici će biti održana i prezentacija rada Natalije Pintarić, koja će u Rijeci boraviti od 24. kolovoza na rezidenciji u sklopu Cirkuske rezidencijalne mreže. Autorica će se tijekom rezidencije baviti lancem kao rekvizitom, njegovom ritmičnošću i muzikalnošću, kao i kemijskim procesima koji će dovesti do stvaranja jedinstvenih svjetlosnih ambijenti. Autorici, inače dugogodišnjoj članici Cirkorame, „Raskrasti mir / Oboji svijet“ je prvi samostalni projekt. Ulaz na prezentaciju njena rada je slobodan.

U edukativnom dijelu programa zainteresirani se mogu prijaviti na radionicu „Mnoga lica trapeza“ koju će voditi Ivana Pedljo. Radionica će se održat 3. i 4. rujna u Filodrammatici od 10 do 12 sati. Cijena radionice je 250 kuna, a prijave se zaprimaju na email festival.periskop@gmail.com.

Popratni filmski program – Kino Cirkus koji se realizira u suradnji s Room 100, ove je godine na Periskopu posvećen novom cirkusu, te donosi dva dokumentarna filma „Tout va bien“ (Émilie Desjardins/Pablo Rosenblatt) i „Sustav K.“ (Renaud Barret). Filmovi će biti prikazani u Palachu u srijedu, 1. rujna. Prvi film bavi se polaznicima cirkuske škole i njihovim pronalaskom unutarnjeg klauna, a drugi nastankom politički aktivne performerske scene u Kongu. Ulaz na obje projekcije je slobodan.

Ulaznice

Ulaznice za predstave mogu se nabaviti na blagajni na mjestu izvedbe jedan sat prije početka svake predstave. Cijena se, ovisno o lokaciji i pripadnosti određenoj skupini kreće od 25 do 50 kuna, ili 200 kuna za festivalsku ulaznicu. Za sve programe i festivalsku ulaznicu potrebna je prethodna najava/rezervacija na mail festival.periskop@gmail.com.

Periskop – festival suvremenog plesa i novog cirkusa organizira udruga Prostor plus, a financijski podupiru Ured za kulturu Grada Rijeke te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Hrvatski kulturni dom na Sušaku i Savez udruga Molekula podržavaju organizaciju festivala. Udruga Prostor Plus korisnica je institucionalne potpore Zaklade Kultura nova.

Više o festivalu dostupno je na poveznici: https://www.periskopfestival.com/hr/

(Gore / Foto: Marko Ercegović)