VIDEO

06.05.2019.

Mladi u Hrvatskoj nezadovoljni su društvom u kojem žive

Autor: Sanja Kapidžić

Mladi pokazuju nisku stopu političke participacije, obrazovni sustav percipiraju relativno negativno i uglavnom su nezadovoljni društvom u kojem žive, posebno vlastitim statusom i mogućnostima koje im se pružaju kako bi ga poboljšali. Dio je to rezultata Istraživanja mladih u Hrvatskoj 2018./2019. Zaklade Friedrich Ebert, što je danas predstavljeno u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke kao uvod u panel raspravu “Mladi u Hrvatskoj: Stavovi, vrijednosti, potencijali”.

Mladi pokazuju nisku stopu političke participacije, svoje obrazovne sustave percipiraju relativno negativno i uglavnom su nezadovoljni društvom u kojem žive, posebno vlastitim statusom i mogućnostima koje im se pružaju kako bi ga poboljšali. Dio je to rezultata Istraživanja mladih u Hrvatskoj 2018./2019. Zaklade Friedrich Ebert što je danas predstavljeno u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke kao uvod u panel raspravu “Mladi u Hrvatskoj: Stavovi, vrijednosti, potencijali”.
Rezultate istraživanja predstavila je prof. dr.sc. Vlasta Ilišin

Empirijsko istraživanje mladih u Hrvatskoj provedeno je na uzorku od 1500 ispitanika u dobi između 14 i 29 godina, a dio je međunarodnog istraživanja mladih u deset država Jugoistočne Europe i Zapadnog Balkana - Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Rumunjskoj, Sloveniji i Srbiji.

Ispitivani su stavovi mladih o njihovim privatnim aspektima života - obitelji, prijateljima, slobodnom vremenu, te o obrazovanju, zaposlenju, osobnim, društvenim i političkim vrijednostima i mobilnosti. Prvo je ovakvo istraživanje u Hrvatskoj provedeno 2012.

Mladi pokazuju nisku stopu političke participacije, svoje obrazovne sustave percipiraju relativno negativno i uglavnom su nezadovoljni društvom u kojem žive, posebno vlastitim statusom i mogućnostima koje im se pružaju kako bi ga poboljšali. Dio je to rezultata Istraživanja mladih u Hrvatskoj 2018./2019. Zaklade Friedrich Ebert što je danas predstavljeno u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke kao uvod u panel raspravu “Mladi u Hrvatskoj: Stavovi, vrijednosti, potencijali”. Okupljenima se uvodno obratio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i koordinatorica projekta Zaklade Friedrich Ebert Blanka Smoljan, a rezultate istraživanja predstavila je prof. dr.sc. Vlasta Ilišin, iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, jedna od autorica istraživanja. Osim dr. Ilišin, na panel raspravi sudjelovali su: izv. prof. dr. sc., Bojana Ćulum Ilić, Odsjek za pedagogiju Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Rijeci, mr. sc., Marko Kovačić, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Kruno Topolski, bivši predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci te dr. sc. Ivan Cerovac, Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Prezentacija istraživanja Zaklade Friedrich Ebert te panel rasprava o mladima u organizaciji su Grada Rijeke i Zaklade Friedrich Ebert, a ujedno su i završni dio programa Slobodna Rijeka kojim se obilježava Dan oslobođenja Rijeke od fašizma, ali i sastavni dio obilježavanja Europskog tjedna mladih te predstojećeg Dana Europe. 

Cjelokupno Istraživanje mladih u  Hrvatskoj 2018./2019. dostupno je OVDJE.