Prošlog vikenda završilo je najskuplje, najveće i jedno od najutjecajnijih natjecanja u svijetu ronjenja na dah, Vertical blue na Long islandu na Bahamima. Natjecanje je jedno od najatraktivnijih na svijetu, održava se u predivnoj plavoj rupi promjera oko 25 metara i dubine od oko 200 metara, što je čini jednom od najdubljih plavih rupa u oceanu ikad otkrivenih. Dean’s Blue Hole već 15 godina je meka za najbolje svjetske ronioce na dah koji pohode ovo elitno natjecanje po pozivnici zbog gotovo idealnih i savršeno stabilnih uvjeta, što je rezultiralo time da je najveći broj svjetskih i nacionalnih rekorda ostvareno upravo na ovom natjecanju.

Jedini hrvatski predstavnik od sportaša bio je Riječanin Vitomir Maričić, naš najbolje rangirani ronilac na dah, aktualni svjetski prvak koji je u ukupnom poretku sve tri discipline koje se boduju zauzeo treće mjesto, te treće mjesto u zaronu bez peraja i četvrto u zaronu po konopu. U svojem nastupu stereo perajama, Vitomir je popravio svoj stari nacionalni rekord na 101 metar dubine. Nažalost disciplina stereo peraja se ne boduje u ukupnom poretku, ukoliko bi se bodovale sve 4 ronilačke discipline, kao na svjetskim prvenstvima, Maričić bi bio prvi i u ukupnom poretku. U disciplini FIM Vitomir je zaronio 107 metar u dubinu, te 80 metara u discipline bez peraja.

Vitomir Maričić je ovo natjecanje iskoristio kao trening i pripremu za nadolazeće državno prvenstvo u ronjenju na dah na Krku koje će ponovo ugostiti neke od najboljih ronilaca na svijetu uz naša najbolja imena ronjenja na dah, od kojih su Petar Klovar i Sanda Delija, naši nacionalni i svjetski rekorderi već potvrdili nastup.

“Ovo je bio moj prvi put na ovom natjecanju, te moram reći da je lokacija stvarno spektakularna. Na dan dobre vidljivosti i u vrijeme oseke, vidi se cijeli ulaz u tu ogromnu podvodnu jamu, koja se ustvari širi ispod tog ulaza i spaja brojnim podvodnim spiljama na druge izlaze na kopnu i oceanu. Takva zaštićenost omogućuju idealne uvjete, osim činjenice da je nakon nekih 40 metara potpuno mračno što može stvarati roniocima dodatne probleme s narkozom. Zbog visoke cijene i problema organizacije nisam siguran u budućnost natjecanja, ali svakako je bila dobra prilika za učenje i pokušati ćemo neke nove stvari primjeniti na našim natjecanjima u Hrvatskoj. S rezultatom sam zadovoljan, nisam imao previše očekivanja, već čisto vratiti formu gdje sam stao prošle godine.” – Vitomir Maričić

S nekoliko novih bodova, Vitomir Maričić je i dalje na prvom mjestu ukupne ljestvice ronilaca na dah prema AIDA međunarodnom rankingu po svim disciplinama, gdje je vrlo blizu i naš najdublji ronilac Petar Klovar na trećem mjestu. Spomenimo da je na Bahamima bila prisutna još jedna Hrvatica, Lidija Lijić, koja je u sudačkoj ulozi prikupljala vrijedno iskustvo međunarodnih utakmica. Zanimljivost ovog natjecanja bilo je i nekoliko filmskih produkcija koje su dokumentirale ronjenje, koje postaje sve popularnije i kao holywoodska tema, pa je tako revijalno zadnji zaron natjecanja na 20 metara dubine odradio glumac Orlando Bloom, protagonist jednog od dokumentarnih filmova koji se upravo snimaju.

(Vitomir Maričić / Photo credit: Daan Verhoeven)

Kalendar događanja