Na postamentima na Korzu postavljena je izložba “Udah”, autora Vitomira Maričića koja kroz 20 fotografija otvara prozor u svijet ronjenja na dah, ali i u ljepote Jadranskog mora.

Vitomir Maričić, jedan je od najuspješnijih svjetskih ronioca na dah, instruktor trener ronjenja, nositelj nekoliko svjetskih rekorda, predsjednik AIDA Hrvatska i jedan od osnivača riječkog Ronilačkog kluba Ocean. Kao jedno od najpoznatijih imena u svijetu ronjenja na dah ovom je izložbom ovaj sport htio približiti što većem broju ljudi.

„Što se naziva izložbe tiče, udah ljudi često doživljavaju kao nešto kratko, skučeno i klaustrofobično, ali oni koji se odluče na treniranje ovog sporta brzo shvate kako taj jedan udah nudi puno širu perspektivu. Upravo ta promjena perspektive, da nešto tako kratko može istovremeno ponuditi puno slika, stanja i priča, meni je osobno bila velika životna lekcija, da mnoge stvari i u životu možemo gledati na drugačiji način samo ako promijenimo perspektivu. Nadam se da ćemo ovom izložbom svijet ronjenja na dah približiti našim sugrađanima, a možda se među njima krije i neki budući ronilac. Upoznavanje i povezivanje s ljudima diljem svijeta jedna je od najljepših priča ovog sporta“, istaknuo je Maričić i uručio jednom od članova kluba Ocean koji je stigao iz Ekvadora majicu ekvadorske reprezentacije uz želju za što više uspjeha u svijetu ronjenja na dah.

Na izloženim fotografijama zabilježeni su trenuci početnika, ali i iskusnih natjecatelja te rušenje svjetskog rekorda na najvećem natjecanju u regiji, Adriatic Depth Trophy na Kvarneru koje će se održati i ove godine, i to pokraj otoka Plavnika od 4. do 11. rujna.

Predsjednik Ronilačkog kluba Ocean Petar Klovar zahvalio se Gradu Rijeci na podršci prilikom postavljanja ove izložbe. „Ovo je produkt velikog rada i truda uloženog u razvoj ronjenja na dah kao sporta i vjerujem kako će naši članovi i u budućnosti postizati dobre rezultate na ponos kako kluba tako i našeg grada“.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je iskoristio ovu priliku i da čestita Vitomiru Maričiću što se kao prvak vratio s nedavnog svjetskog prvenstva u ronjenu na dah koje je održano u Beogradu.

„Većina izloženih fotografija snimljena je u Jadranu i, osim promocije ovog atraktivnog sporta, ovo je dobra prilika da se pokažu i sve ljepote našeg Jadranskog mora. Čestitam na entuzijazmu svima u klubu Ocean prilikom pripreme ove izložbe, želim im puno uspjeha u daljnjem radu, vjerujem da ćemo i u budućnosti dobro surađivati kao i do sada, a Riječane pozivam da izložbu pogledaju u što većem broju“, zaključio je gradonačelnik Filipović.

Kalendar događanja

Film
 • 28.11.
 • (20:00)

Premijera filma “Stric”, jednog od najoriginalnijih domaćih filmova

Nakon što je prikazan na brojnim festivalima diljem svijeta, prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca "Stric" premijerno stiže u Art-kino...

Detaljnije

Izložba
 • 28.11. – 15.12.
 • (19:00)

“Posve prirodno” Sanje Ipšić Randić i Melite Sorole Staničić u Galeriji Kortil

Izložba radova dvije riječke autorice rezultat je Nagrade galerije Kortil na 75. godišnjoj izložbi članova HDLU-a Rijeka...

Detaljnije

Književni susret
 • 29.11.
 • (18:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Boris Jokić u poznatom brodogradilišnom prenoćištu

Poznati hrvatski znanstvenik i društveni djelatnik Boris Jokić gost je u programu Gradske knjižnice Rijeka ...

Detaljnije

Promocija
 • 30.11.
 • (18:30)

Predstavljanje knjige “Kvarnerski otoci pješice i biciklom” Lare Černicki i Staše Forenbahera

Lara Černicki i Staša Forenbaher predstavljaju svoju novu knjigu namijenjenu hodačima i biciklistima rekreativcima...

Detaljnije

Predstava
 • 01.12. – 03.12.
 • (18:00)

“Čarobnjak iz Oza” u GKL-u Rijeka

Predstava za djecu „Čarobnjak iz Oza“, redateljice Biserke Kolevske, izvodi se u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka...

Detaljnije

Izložba
 • 01.12. – 07.12.
 • (12:00)

Izložba fotografija osoba s invaliditetom “Želim raditi!”

Izložba Društva za istraživanje i potporu u sklopu kampanje senzibiliziranja poslodavaca i drugih dionika na mogućnost rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom...

Detaljnije