Kastav
Foto: TZ Kastav

Festival će svečano biti otvoren na Dan grada, završit će festivalom čakavske šansone Čansonfestom, a održavat će se na više lokacija u Kastvu.

U sklopu Kastavskog kulturnog leta održat će se Kastav Film Festival, Festival puhačkih orkestara, Festival gitare, Festival igranog filma, Kastav Blues Fest.

Najavljene su predstave “Pismo iz 1920.” Olivera Frljića u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, “Bobočka ili drugih sto strana Filipa Latinovicza” Ivana Lea Leme u izvedbi Kazališta Moruzgva, “Glumice & to” Dunje Fajdić u izvedbi kazališta KNAP te “Pričaj mi o Gorkom” Mani Gotovac u izvedbi kazališta Planet Art.

U program su prvi put uvrštene i tri predstave za djecu: “Pra-priče” u izvedbi Teatra OZ, “Volim Njofru”, koju će izvesti HNK Varaždin i “Palačinka mog života” u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Najavljena su i brojna druga događanja kao što su koncerti Olivera Dragojevića i Zorice Kondže, Tamare Obrovac i kvarteta Matije Dedića, zatim Dan književnosti u kojem su predviđene predstave, druženja s autorima, okrugli stol i sajam knjiga te sedam izložaba na zadanu temu, poznati srednjovjekovni Ples mrtvaca Vincenta iz Kastva.

Gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović istaknuo je važnost te manifestacije za grad u kojem je, kako je rekao, u prošlih dvadesetak godina stvorena nova atmosfera i angažirani mnogi ljudi. Naglasio je da je ove godine izabrano novo vodstvo festivala, jer se željelo isprovocirati novu energiju i snagu festivala, utemeljenu na prijašnjem radu.

Umjetnički direktor i izbornik festivala Jasen Boko istaknuo je da je riječ o jakom regionalnom festivalu u kojem su zastupljene sve grane umjetnosti, a priredbe su visoke kvalitete. Naveo je, primjerice, da će Frljićeva “Pisma iz 1920.” biti prvi put prikazana u Hrvatskoj te da će pisac i glazbenik Mate Matešić nastupiti s mladim lokalnim gitaristima.

Sve je podređeno kvaliteti, program je relevantan i očekujemo veliko zanimanje publike, kao i do sada, rekao je Boko naglasivši da se “Kastav vraća vrhunskoj umjetnosti pod zvijezdama i Mirisom Mediterana.”