Od grčeva do preluke

16.06.2015.

Upoznajte Riječke plaže

Autor: Mia Mohorić

Iako kalendarski još uvijek nije stiglo, prema izrazito toplim i sunčanim danima, čini se da je ljeto počelo. Stoga je ovo pravo vrijeme da se upoznamo ili se prisjetimo riječkih plaža na kojima možemo potražiti osvježenje. Rijeka je grad bogate i burne prošlosti, lučki grad, no mnogi ne znaju da je Rijeka i grad s dvadeset uređenih plaža. Riječke plaže smjestile su se na krajnjim dijelovima grada, na zapadu i istoku. Zbog mediteranske klime u Rijeci sezona kupanja počinje u proljeće i traje do kasno u jesen. Dvije riječke plaže, Ploče i Kostanj, ponosne su vlasnice Plave zastave, najboljeg dokaza o čistoći riječkog mora.

Plaža Ploče

S obzirom na položaj grada, riječke plaže nalaze se na krajnjem istoku i na krajnjem zapadu. Na istoku, na Pećinama, smjestilo se osam plaža, od kojih je većina na tek nekoliko minuta vožnje udaljena od centra grada. Na zapadu se idealne plaže može pronaći od Kantride do Preluka – na Kantridi se nudi izbor od pet plaža, a ako niste pobornik morske vode, okupati se i osunčati možete i na Bazenima Kantrida, najljepšem i najvećem bazenskom kompleksu u Hrvatskoj. Od Bivija do Preluka cijeli je niz većih i manjih plaža i uvala povezanih šetnicom s brojnim sadržajima, od ugostiteljskih objekata, sportskih sadržaja do parkova za djecu smještenih u dubokoj hladovini zelenila. Plaža Preluk zbog svog je specifičnog položaja i vjetra koji tamo puše, poznata i omiljena među surferima. Uz sve spomenute plaže, na ovom su se području smjestile i neimenovane skrivene uvalice i zavučene plaže za one koji vole osamu, a nekima je moguće prići samo s morske strane.

Upoznavanje s plažama započeti ćemo s istoka prema zapadu. Na istočnoj strani, smjestile su se plaže: Križić, Sablićevo, Vila Olga, Park Hotel, Glavanovo, Srebrena, Ružićevo i Grčevo. To su ujedno najstarije plaže nekadašnjeg Sušaka koji je krajem 19. stoljeća bio poznat kao kupališno odredište Mediterana.Od istoka prema zapadu

 

Grčevo

Grčevo

Plaža Grčevo najistočnija je Riječka plaža, smještena na Pećinama, a ujedno i najpoznatije riječko kupalište s istočne strane. Plaža je opremljena s tušem i sanitarnim čvorom, ima ugostiteljski objekt te postavljenu opremu za košarku na vodi. Ove godine izvršeni su novi radovi i uređenje triju sunčališta, platoa, staze, postavljeni rukohvati te izgrađen novi ulaz u more. Time je Grčevo ušminkano za ovu ljetnu sezonu.

> Lokacija

 

Glavanovo

Glavanovo

Glavanovo je šljunčana plaža i slovi za idealnu za obitelji s djecom, zbog plitkog ulaza u more i zelenog pojasa iznad plaže u kojem se možete skloniti od sunca. Zbog mirnoće i zelenila ovu plažu preferiraju i osobe starije životne dobi, a opremljena je tušem.

> Lokacija

 

Sablićevo

Sablićevo

Jedna od najstarijih riječkih plaža samo je nekoliko minuta udaljena od centra grada prema istoku. Na ovoj šljunčanoj plaži podjednako mogu uživati i stari i mladi. Plaža ima tuš, kabine za presvlačenje i sanitarni čvor.

> Lokacija

 

 

Riječke zapadne plaže

Na zapadnoj strani na Preluku, Biviu i Kantridi smjestilo se čak dvanaest većih plaža i to; Preluk, „S“ zavoj, Akademija, Uvala Kostanj, Lungo mare, Skalete, Bivio, Razbojna, Ploče, Vila Nora, Igralište, Brgudi. Plaža Preluk zbog specifičnog položaja i vjetra koji puše omiljeno je mjesto za surfere.

Igralište

Plaža Igralište

Na šljunčanom Igralištu mogu uživati svi, a posebno obitelji s djecom. Nakon zalaska sunca iz mirne plaže pretvara se u mjesto za izlazak. Plaža je izvrsno opremljena, a ima parkiralište, teren za odbojku na pijesku, ugostiteljski objekt, tobogan, tuš i sanitarni čvor.

> Lokacija

 

Ploče

Plaža Ploče

Plaža Ploče je ograđena plutačom, ima opremu za košarku na vodi, spust u vodu za invalide, spasilačku službu, ugostiteljske objekte, kabine za presvlačenje, tuš, sanitarni čvor, garažu. U sklopu plaže je i igralište za odbojku na pijesku i bazenski kompleks, a nositelj je Plave zastave.

> Lokacija

 

Bivio

Plaža Bivio

Bivio je plaža smještena u idealnoj uvali, koja je vrlo pristupačna, dovoljno blizu i dovoljno daleko od glavne prometnice. Plaža je opremljena s tušem i sanitarnim čvorom, ima ugostiteljski objekt i tobogan.

> Lokacija

 

Skalete

Plaža Skalete

Plaža prvenstveno za mlade i one koji preferiraju sportske aktivnosti na moru i uz more, a posebno će na uređenom igralištu uživati ljubitelji vaterpola u moru. Plaža Skalete ograđena je plutačom te ima tuš i sanitarni čvor.

> Lokacija

 

Uvala Kostanj

Kostanj

Gradska plaža namijenjena prvenstveno osobama s invaliditetom. Na kupače paze obučeni spasioci, ograđena je plutačom, ima postavljenu opremu za košarku na vodi, spust u vodu za invalide, ugostiteljski objekt, tuš, parkiralište i sanitarni čvor prilagođen osobama s invaliditetom. Nositelj je Plave zastave.

> Lokacija

 

Preluk

undefined

Zbog vjetra u ranim jutarnjim satima ova je plaža pravi raj za surfere i jedriličare, a ima mogućnost ulaza manjih plovila s kopna. Plaža je opremljena tušem i sanitarnim čvorom.

> Lokacija

 

 

Plaže za pse

Plaža za pse Kantrida

Plaža za pse Kantrida

Površine od oko 500 m2, nalazi se na nasipu istočno od pomoćnog nogometnog stadiona Kantrida. Uz prilaz u more nalazi se tuš sa slavinom i gumenim crijevom za pranje pasa, a postavljena je i košarica za otpatke s posebnim vrećicama.

> Lokacija

 

Plaža za pse Brajdica

undefined

Plaža se nalazi na Pećinama, šljunčana je i opremljena klupom, košaricom za otpad, tekućom vodom, slavinom, tušem i crijevom za pranje pasa. Pristup do plaže moguć je kolnim i pješačkim putem – stubištem od Šetališta XIII. divizije.

> Lokacija

 

U članku su predstavljene veće Riječke plaže. Uz njih postoji i niz manjih, sakrivenih, manje ili više pristupačnih plaža i uvalica. More je u Rijeci čisto, sunce mami od početka lipnja, a plaže su brojne i raznolike; kamene, šljunkovite, betonske, stjenovite… Rijeka ima plažu za svačiji gušt.