Udruga Vida

20.06.2018.

Izložba i plesni performans o borbi s ovisnošću

Autor: Filip Brnelić

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga (26. lipnja), udruga Vida pripremila je program koji će građane upoznati s problematikom ovisništva, rehabilitacijom i resocijalizacijom liječenih ovisnika i prikazati im iskustva i potrebe socijalno ugroženih skupina kroz inovativan, suvremen i umjetnički pristup.

Plesni performans „Draw the line“ - upoznavanje s problematikom ovisništva o drogama

Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je plesni performans pod nazivom "Draw the line" plesne grupe Flame koji će se održati 27. lipnja u 21 sat na Trgu Šišmiš. Ovaj nastup progovorit će o odnosu ovisnika i droge s mnoštva subjektivnih stajališta baziranim na stvarnim pričama bivših ovisnika, a zbiva se u suradnji s udrugom Vida, organizacijom koja se bavi rješavanjima problema sadašnjih i rehabilitiranih ovisnika na području Rijeke. Koreograf Dominik Valić kazao je kako performans kroz ples, pokret, glazbu i kostime na emocionalan način nastoji senzibilizirati javnost o ovoj tematici.

Također, aktivistkinja udruge Greta Grakalić Rački pozvala je zainteresirane da dođu na otvorenje izložbe „Fotkam ti priču“, 26. lipnja u 16 sati u Ri-infu. Izložba predstavlja tetovaže stabilnih apstinenata, ovisnika u rehabilitatorskom procesu, ali i svih dobrovoljaca u kontekstu njihove, samoreflektivne životne priče. Izložba će biti postavljena do 4. srpnja, a svi koji svojom pričom žele doprinijeti njenom proširenju, više informacija mogu saznati na web stranici izložbe.

Rad udruge Vida proteže se kroz posljednjih dvanaest godina, a temelji se na resocijalizaciji bivših ovisnika i njihovoj ponovnoj inkluziji u društvo nakon procesa rehabilitacije u sklopu nacionalnog projekta resocijalizacije ovisnika o drogama. Prema riječima Nevije Krupljanin, udruga Vida otvorila je prvi Resocijalizacijski centar u Primorsko-goranskoj županiji gdje korisnici mogu dobiti doručak, napisati životopis, tražiti posao i sudjelovati u nekoj od aktivnosti za djecu i roditelje.

Aktivnosti povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga financijski podržavaju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo zdravstva.