Nakon privremene obustave svih planiranih javnih događanja, udruga Drugo more jučer je u Galeriji Filodrammatica otvorila novu izložbu: “Prošlost je otkazana, budućnost je nepovratna”.

Riječ je o filmskom projektu u nastajanju nagrađivanog bečkog umjetnika Olivera Resslera, koji od 2016. godine aktivno prati napore globalnog klimatskog pokreta u rušenju ekonomskog sustava, uvelike ovisnom o fosilnim gorivima.

Izložba nije imala svečano otvaranje, a na izložbi je uz sva obavezna sredstva dezinfekcije moglo prisustvovati najviše dvanaest posjetitelja u isto vrijeme.

Klimatski pokreti diljem svijeta

Ressler kroz svoje video instalacije pokazuje kako već postoji sva potrebna tehnologija za okončanje ere fosilnih goriva, a globalni klimatski pokreti postaju snažniji nego ikada. Povezujući mnoge kontekste, glasove i iskustva, svaki od predstavljenih filmova prati po jedan ključni događaj za klimatski pokret. Neki od njih su prosvjedi aktivista protiv Konferencije UN-a o klimatskim promjenama u Parizu za koju se znalo da neće uroditi sporazumom kojim bi se smanjilo globalno zatopljenje, masovne akcije blokade ugljena lignita u Lužicu kod Berlina i u Bilini u Češkoj ili život samoorganizirane zajednice na najvećem autonomnom teritoriju u Europi, koja godinama uspješno sprječava francuske vlasti da na tom području kod Nantesa izgradi zračnu luku.

Tu su i filmovi o blokadi amsterdamske luke u koju pristiže ugljen iz Južne Amerike, gdje se vadi u katastrofalnim uvjetima za okoliš i lokalno stanovništvo i uspješnoj akciji okupacije crvenog tepiha na zatvaranju lanjskog Venecijanskog filmskog festivala, čime je pozornost međunarodnih medija i javnosti preusmjerena s ceremonije dodjele nagrada na ciljeve i zahtjeve klimatskog pokreta.

Filmovi imaju hrvatske titlove

Projekt je prvi put predstavljen kao dvokanalna video instalacija kao dio Resslerove samostalne izložbe “Vlasništvo je krađa” u MNAC-u – Nacionalnom muzeju suvremene umjetnosti u Bukureštu 2016. godine, a do 2020. godine je postupno proširen u šestkanalni video.

Oliver Ressler je umjetnik i filmski autor koji živi i radi u Beču. Njegov umjetnički rad obuhvaća instalacije, projekte u javnom prostoru i filmove na temu ekonomije, migracija, demokracije, klimatske katastrofe, formi otpora i društvenih alternativa. Uz sudjelovanje na više od 350 grupnih izložbi, samostalno je izlagao u muzejima i galerijama širom svijeta. U Rijeci je do sada gostovao već dva puta.

Ulaz na izložbu je slobodan, a svi filmovi imaju hrvatske titlove.

Izložba se može pogledati do 6. lipnja, radnim danima dvokratno od 11 do 13 i od 17 do 20 sati, i subotom od 11 do 13 sati.