U zgradi “Kockici” protekle subote otvorena je manifestacija “Mađarski dani u Rijeci”.  Svečanom otvorenju prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, lektorica za mađarski jezik Eszter Baričević-Tamasko, predsjednica Demokratske zajednice Mađara Hrvatske – udruga Primorsko-goranske županije (DZMH-PGŽ) Zdenka Šibalin Klepac i počasni konzul Mađarske u Rijeci Zoran Vukić.

Na početku manifestacije, okupljenima se obratila lektorica Baričević-Tamasko kazavši kako je 2018. prvi puta došla u Rijeku. Tada nije ni sanjala da će raditi u Rijeci u zgradi s pogledom na more, odnosno biti među glavnim organizatoricama Mađarskih dana. „Jedan od mojih ciljeva jest da promijenim onu zabludu da je mađarski jezik pretežak za naučiti, a drugi približiti mađarsku kulturu, jer je put napretka studiranje, što podržava mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova“, dodala je.

Zamjenik Palčevski pozdravio je ovu manifestaciju s velikim zadovoljstvom. „Rijeka je grad velike tradicije, Rijeka je grad bogate baštine, a bogatstvo naše baštine prvenstveno se bazira na različitostima. Mađarska zajednica u Rijeci, mađarska kultura, mađarska tradicija prisutni su više od dva i pol stoljeća. Posljednjih trideset godina, naša dva naroda bilježe ponovnu bliskost. Nije dovoljno samo surađivati na kulturnom planu, u posljednje vrijeme pokušavamo unaprijediti i gospodarsku suradnju. Grad prijetelj Grada Rijeke u Mađarskoj je Csepel, a državna arhiva u Budimpešti nepresušno je vrelo materijala za nova saznanja. Ako je po nečemu Rijeka prepoznata, to je po različitostima, po multikulturalnosti, po tome da nove stanovnike oduvijek prihvaća kao svoje“, dodao je zamjenik gradonačelnika.

Pozdravio je također i predstavnike drugih manjina Višegradske skupine koji su se pridružili proslavi. „Ovdje su isto tako prisutni i predstavnici slovačke i češke nacionalne manjine. Svi vi utkali ste u ovaj grad nešto svoje“, dodao je.

Na događaju su predstavljene i mađarske gastronomske delicije te tradicionalni mađarski ples. Program se odvija pod pokroviteljstvom Grada Rijeke.