Dokumentarna predstava “Bakice” mladih riječkih umjetnica iz Kolektiva Igralke te slovenske redateljice Tjaše Črnigoj nastala je u jeku pandemije, ali ne prestaje igrati i privlačiti pažnju publike i kazališnih profesionalaca. Ova predstava s nezavisne scene svoju će “institucionalnu” premijeru doživjeti ovog petka, 20. kolovoza u sklopu programa poznatog Kazališta Ulysses, a tjedan kasnije ostvarit će i svoju međunarodnu premijeru na prestižnom Međunarodnom festivalu izvedbenih umjetnosti Mladi levi u Ljubljani.

Tijekom ljeta, Kolektiv Igralke već je bio na turneji manjim hrvatskim gradovima, pri čemu su “Bakice” osvojile publike u Labinu, Karlovcu i Delnicama. U Rijeci se od premijere za ovu predstavu traži karta više, a iz svega možemo zaključiti da je riječ o pravoj kazališnoj uspješnici i jednom od najizvođenijih programa koji je iznjedrila Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Mlade riječke glumice i autorice iz umjetničke organizacije Kolektiv Igralke bivše su studentice Rade Šerbedžije i Lenke Udovički, a dovode nam “istinitu, angažiranu i moćnu” predstavu (Ivana Pejić, Kulturpunkt.hr) koja ostavlja “dubok emotivni trag” (Glorija Fabijanić-Jelović, Vijenac) i o kojoj će se “još dugo govoriti” (Bojana Guberac, Lupiga.com).

Kolektiv Igralke / Foto: Milica Czerny Urban, press materijal

Kolektiv Igralke / Foto: Milica Czerny Urban, press materijal

Predstava koja prenosi svjedočanstva siromašnih žena

Dokumentarna predstava “Bakice” nastala je prema svjedočanstvima siromašnih žena starije životne dobi koje u Rijeci preživljavaju skupljajući plastične boce. U gradu su svugdje oko nas, ali tko su one? Autorice predstave upoznale su i prenijele priče četiriju žena koje su si odabrale imena Albina, Ljudmila, Marta i Suzana, a njihove priče povezuju s onima svojih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju. Dirljiva i neočekivano zabavna, ova neobična predstava za sve generacije progovara o radu, dostojanstvu, mladosti i starosti, preživljavanju i životu žena starijih od 65 godina, i o svima nama.

“Bakice” su međunarodni autorski projekt Kolektiva Igralke koji čine Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić. Predstava nastaje u koprodukciji sa Savezom udruga Molekula iz Rijeke te Kulturno umetniškim društvom Transformator iz Ljubljane, u režiji mlade nagrađivane slovenske redateljice Tjaše Črnigoj i u suradnji s umjetnicama Tanjom Blašković (kostimografija) i Paolom Lugarić (scenografija).

Autorski tim

Autorice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Tjaša Črnigoj, Anja Sabol, Vanda Velagić
Redateljica i dramaturginja: Tjaša Črnigoj
Istraživačice i izvođačice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić
Socijalna antropologinja: Vanda Velagić
Osobne priče podijelile: Albina, Ljudmila, Marta, Suzana
Scenografkinja: Paola Lugarić
Kostimografkinja: Tanja Blašković
Izbor glazbe: autorice i Sun Matt
Tehnički voditelj predstave: Matijas Kozić
Obrada zvuka: Sebastijan Tomažin
Dizajner vizuala: Oleg Morović
Grafička priprema i prijelom programske knjižice: Tanja Blašković
Koprodukcija: umjetnička organizacija Kolektiv Igralke (Rijeka), Savez udruga Molekula (Rijeka), KUD Transformator (Ljubljana)

Sufinancirali: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije, Clubture (Turneja predstave 2021.)

(Prizor iz predstave “Bakice”, naslovna fotografija / Foto: Miranda Legović, press materijal)