Predstavljeni su autoričini videoradovi, pionirski u videoumjetnosti, kojima je stekla međunarodni ugled, propitivala društveno relevantne teme poput identiteta i stereotipa rodne podjele te suptilnog nasilja masovnih medija i struktura moći.

Riječ je o prvoj videoretrospektivi Sanje Iveković u Hrvatskoj koja će omogućiti sustavan pregled njezinog opusa, dotičući spomenute teme u kontekstu širih umjetničkih i društvenih zbivanja od sredine sedamdesetih do recentne povijesti.

Izložbu su, uz umjetnicu Sanju Iveković, otvorili ravnateljica Muzeja moderne suvremene umjetnosti Branka Benčić, koja je uz Sabinu Salamon i kustosica izložbe, te pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar. Otvorenju izložbe prisustvovala je ministrice kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Temeljna okosnica izložbe nazvane “Make Up – Make Down” je 12 videoradova iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji se nadopunjuju radovima iz drugih domaćih i inozemnih kolekcija kao i iz osobnog arhiva umjetnice.

Izložba “Make Up – Make Down” posuđuje naslov ranog video rada Sanje Iveković, naznačujući metodu kojom se u prostoru izložbe okupljaju i grupiraju radovi. Zajedničko im je zanimanje za govor u prvom licu, intermedijski dijalog, demontaža složenog odnosa privatnog i javnog.

Smještena u trokutu između politike reprezentacije, feminističke intervencije i medija, umjetnica  svoju političnost iskazuje medijskim prikazivanjem vlastitog (ženskog) lica, prihvaćajući novi medij videa kao saveznika u kritici postojećih kodova i afirmaciji novog jezika pokretnih slika.

Dan nakon otvorenja izložbe u MMSU-u, u Art-kinu kao paralelan program kustosice Tanje Vrvilo, prikazano je sedam videouradaka Sanje Iveković, uz uvodni razgovor s autoricom.

Izložba u riječkom MMSU-u moći će se pogledati do 5. veljače 2022. godine.

Radove su posudili: Kontakt. The Art Collection of Erste Group i Erste Foundation, Beč; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb.

Kalendar događanja