U riječkom Art-kinu Ružić je predstavio svoj novi eksperimentalni kratkometražni film “6 metara”, koji je već prikazan u Berlinu i Puli, te istoimeni glazbeni album. Iste večeri otvorena je i njegova prateća izložba u Galeriji „Juraj Klović“. Cjelokupni opus isprepleten je temom vodiljom o rušenju kuća, oduzimanju terena i nezdravom životu koji se nameće izgradnjom novih prometnica.

Trauma neizvjesnosti i crteži žalbi

Ružić se ponovno uhvatio u koštac s aktualnim problemom, ovog puta skorim rušenjem obiteljskog doma radi izgradnje autoceste. Izgradnjom brze ceste Matulji – Tunel Učka 1980. godine kuća njegove obitelji našla se na samo 6 metara od ceste. Iz godine u godinu promet je bivao sve veći i glasniji, a život bez bukobrana, koji nisu postavljeni unatoč brojnim upitima, postao je nesnošljiv. Povrh toga, desetljećima se nije znalo kada će se i s koje strane graditi druga traka ceste, a posljedično ni koji domovi će se srušiti. Odluka je donesena početkom 2021. godine, a neizvjesnost je zamijenio svakodnevni stres i iščekivanje. Kao sudionik toga uz svoju obitelj, susjede i ostale koji prolaze traumu dugogodišnje neizvjesnosti Ružić želi prikazati (ne)bitnost tih ljudi koji kroz više generacija ostaju bez svoje zemlje i žive uz buku.

Među radovima prikazanim na izložbi Ružić ističe „Crteže žalbi“ u kojima je crtao scene građevinskih radova preko brojnih žalbi građana upućenih nadležnim institucijama vezanih uz buku, smrad, zagađenje te ekološki i društveni aspekt utjecaja širenja ceste na stanovništvo i prirodu. Dojmljiv je i “Asfaltni requiem”, odnosno niz od nekoliko objekata položenih na podu koji se na prvu čine kao sadnice zemlje, no budući da su rađeni od asfalta, odaju počast svim narušenim objektima i oduzetim terenima na trasi Tunel Učka – Matulji.

Eksperimentalni film i solo album

Eksperimentalni film prati obitelj koja nakon dugogodišnje neizvjesnosti zbog izgradnje nove trake brze ceste uskoro seli iz svog doma koji se nalazi na 6 metara od postojeće ceste. Za snimanje je zaslužan Jan Mastrović, montažu Sanjin Stanić, a u redateljskoj se ulozi okušao upravo Ružić. Ružiću je ovo drugi film nakon uspješnog prvijenca „Spiritual Market“ u režiji Ire Tomić i Johna Karduma koji ove godine slavi petu obljetnicu.

Nakon projekcije filma, solo koncertom, svirajući kontrabas i bas gitaru, predstavio je i svoj novi album, koji simbolično traje koliko i film – 25 min. Toliko će naime trajati vožnja u oba smjera od tunela Učke do raskrižja Matulji. „Rame uz rame, pri stvaranju albuma, ali i životno, stoji i moj brat Zvjezdan u ulozi producenta, a skriveni akter cijele priče je studio „Highway“ koji se, kao i obiteljska kuća, našao na trasi nove trake autoputa i odbrojava dane do rušenja, pa ovaj album predstavlja i posljednji uradak snimljen u njemu.“ Objasnio jeRužić.