Međunarodni studentski filmski festival/Student international film festival – STIFF u svom sedmom izdanju otvorio se jučer u Art-kinu.

Riječka publika nije se pokolebala izvanrednim stanjem pa su sva mjesta kino dvorane, koliko je dozvoljeno uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, bila popunjena. Na govoru otvorenja, Jana Ažić iz Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci zahvalila se Art-kinu koje je domaćin festivala već sedmu godinu, te čak 30 volontera i volonterki koji ove godine sudjeluju u svim aspektima festivalske produkcije. Posebna zahvala upućena je i publici, zbog koje, kako je naglašeno, festival i postoji te crpi snagu za daljnji rad.

Otvorenje festivala STIFF u Art-kinu

Otvorenje festivala u Art-kinu / Foto press, STIFF

Publici se potom obratio Bernard Koludrović u ime Europske prijestolnice kulture – Rijeka 2020. kako bi najavio Zvučne okupacije, ovogodišnji popratni program STIFF-a koji je ujedno dio službenog kulturnog i umjetničkog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Kustosica programa i voditeljica Galerije SKC Elena Apostolovski zahvalila se Katarini Erak, Emi Puceković i Viti Matić, studenticama koje su sudjelovale u postavu izložbe Zvučnih okupacija i omogućile da se popratni program festivala uspješno realizira unatoč svim izazovima.

Filmski program otvoren je programskim blokom Adio u kojem su se našli igrani film, ujedno i finalist studentskih Oscara Pečat (Lovro Mrđen), Želim se vratiti vratiti vratiti Else Rosengren koji je ove godine osvojio 3. mjesto za najbolji kratki film na Cannesu, te fantastična animacija iz Estonije Zorg II (Auden Lincoln Vogel).

Otvorenje festivala STIFF i ove godine privuklo je mnogobrojnu publiku

Riječka publika popunila je sva dozvoljena mjesta u Art-kinu / Foto: press, STIFF

Uslijedio je program Skitnice u koji nas je uvela dokumentarna animacija Fata Morgana (Daniella Bokor, Leanna Berkovitch) o nomadskom načinu života nakon koje smo gledali film Za tebe (Ronja Hemm), još jedan dokumentarac o putovanju koji progovara o generacijskim promjenama u Nepalu, te igrani film Šerbet mladog nagrađivanog autora Nikole Stojanovića o ljubavničkom noćnom lutanju periferijom grada.

Zvučne okupacije i performans

Nakon filmskih projekcija, put od Art-kina do otvorenja izložbe Zvučne okupacije u Galeriji SKC u Palachu vodio je moćni performans Hodogram riječke plesne grupe Flame pod vodstvom Martine Hrlić Rogić, istražujući  utjecaje koje promjena smjera i načina hoda vrše na pojedincu i okolini. Performans je obilježio otvaranje bogatog popratnog programa ovogodišnjeg STIFF-a posvećenog zvuku koji će nas u iduća tri dana pozivati na propitivanje vlastitog odnosa s okolinom kroz zvučne okupacije galerijskog, virtualnoj, radijskog i javnog prostora grada.

Otvorenje Zvučnih okupacija dočekalo nas je na dvije lokacije: U Galeriji SKC u Palachu postavljena je međunarodna multimedijalna izložba s preko 30 audio-vizualnih umjetnika iz cijelog svijeta koji novim tehnologijama i zvučnim eksperimentima propituju nove mogućnosti povezivanja i komunikacije u doba obilježeno sve manjom mogućnošću fizičke bliskosti. U Soundboxu, privremenoj galeriji na adresi Korzo 26C, mogli smo vidjeti ogranak izložbe fokusiran na intimne dijaloge i monologe s prozorom u vanjski svijet.

Obje izložbene lokacije bit će otvorene za razgledanje do kraja festivala (29.11.) od 13 do 18 sati.

Zvučne okupacije ispred Palacha

Elena Apostolovski otvara međunarodnu multimedijalnu izložbu 30-ak autora u Galeriji SKC

Što nas očekuje idućih dana

Filmski program nastavlja se u petak u 18:30 sati programskim blokom Rubovi, a u 20 sati slijede Brije. Subota donosi četiri programska bloka s početkom u 15 sati. Također, ovogodišnji gosti Filip Lončarić (Effortless) i Bela Bračko-Milešević (Još uvijek ne znam), sudionici filmske konkurencije iz regije, predstavit će svoje filmove publici. Posljednji dan festivala na redu su tri filmska programa s početkom u 16 sati te proglašenje pobjednika.

U petak (27.11.) u podne, pa sve do nedjelje, trajat će i popratni festivalski program Zvučne okupacije nastavit će se na radiovalovima Radija Roža kroz emisiju Chatterbox koja će nam ponuditi online audio katalog otvorenih izložbi, te razgovore s brojnim umjetnicima/cama.

U subotu nas očekuje možda i najuzbudljiviji dio popratnog programa pod nazivom Soundtrack svakodnevice: u 9 sati otvara se zvučna instalacija u pothodniku kod riječke tržnice, kao i dodatno zvučno iznenađenje kroz megafon u Kazališnom parku. U slučaju kiše, instalacija se iz Kazališnog parka premješta ispred ulaza HNK.

Online praćenje festivala

Svim zainteresiranima za praćenje festivala uživo preporučuje se rezervacija ulaznica putem e-mail adrese Art-kina: ulaznice@art-kino.org. Ulaz na sve programe je besplatan!

Online publika može pratiti festival na https://studentfilmfestival.eu/hr/ te se uključiti u glasanje za najbolji film po izboru publike.

Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) pokrenut je 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.

Festival je organiziran u partnerstvu s Art-kinom i Radiom Roža, a sufinanciran je sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), EPK Rijeka 2020 i Primorsko-goranske županije.