Povodom blagdana svetog Florijana – zaštitnika vatrogasaca, Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i Aktiv Javne vatrogasne postrojbe Rijeka organizirali su u prostoru Kampusa akciju darivanja krvi. Akciji darivanja odazvao se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Osim JVP-a Grada Rijeke, akciji su se već rano ujutro odazvali vatrogasci DVD-a Zlobin, Delnica, Auto ceste Rijeka i INA Rafinerija, pa čak i jedan vatrogasac iz Labina koji je vidio poziv na darivanje na Facebook stranici Vatrogasne Zajednice PGŽ.

Gradonačelnik Obersnel, kojem je ovo bilo 34. darivanje krvi, iskoristio je priliku da pozove sve koji nemaju neke medicinske kontraindikacije da se odazovu akciji, jer je darivanje krvi kako bi se pomoglo drugome jedan lijep osjećaj.

JVP je jedina prava organizirana potpora u sustavu Grada Rijeke koja je uvijek na raspolaganju građanima za čitav niz intervencija, počevši od zaštite od požara i spašavanja života i čitavog niza tehničkih intervencija u saobraćajnim nesrećama, ali i sasvim običnim životnim situacijama.

„Nastojali smo ne koristiti vatrogasce za dodatne aktivnosti u mjerama koje se provode u smislu zaštite od koronavirusa kako bi ih sačuvali za one najpotrebnije intervencije, smatrajući da je važno da ostanu zaštićeni i da se pokuša spriječiti ulazak virusa u jednu za sigurnost grada, tako važnu postrojbu“, kazao je Obersnel.

Aktiv dobrovoljnih darivatelja krvi JVP-a Grada Rijeka

Vedran Butorac, predsjednik Aktiva DDK JVP Rijeka, kazao je kako je Aktiv darivatelja osnovan 1978. godine kada je imao 45 članova, da bi se taj broj iz godine u godinu povećavao. Prošle godine je Aktiv reorganizirao svoje aktivnosti pa se akcije darivanja krvi organiziraju u vatrogasnom domu na Vežici.

Od 1978. godine od vatrogasaca je prikupljeno 5100 doza krvi, a čast da daruje upravo tu jubilarnu dozu imao je Hinko Mance, zapovjednik JVP Grada Rijeke

U četiri održane akcije, sakupljeno je 130 doza krvi, a priključilo se i 28 novih darivatelja. Članovi dolaze iz cijele županije, a ima ih i iz Labina i Senja.

Na učešće u akciji pozvani su svi članovi DVD-a i JVP-a s područja županije, a s obzirom na to da je blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, očekuje se da će se prikupiti više od 40 doza krvi, što je nešto više od prosjeka ovih akcija.

Od početka darivanja, dakle od 1978. godine prikupljeno je 5100 doza krvi, a čast da daruje upravo tu jubilarnu dozu imao je Hinko Mance, zapovjednik JVP Grada Rijeke.

Podsjećamo kako su zalihe krvi u KBC Rijeka su male, nedostaje svih krvnih grupa. Akciji darivanja krvi možete se odazvati na Kampusu na Trsatu od 8 do 15 sati.

Sveti Florijan (250.-304.) kršćanski je svetac i mučenik i slavi se kao zaštitnik Poljske, Linza i vatrogasaca.