U Rijeci 9. ožujka u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku gledamo dokumentarnu predstavu Crna vuna koja tematizira beskućništvo, a u njoj igraju naturščici koji na sceni dijele vlastita iskustva beskućništva. Suradnica za režiju i dramaturgiju je Olja Lozica, a autor naslovne pjesme je Damir Urban. Za ovu, desetu reprizu, ulaz je slobodan uz obaveznu rezervaciju mjesta na igralke.kolektiv@gmail.com.

Par dana kasnije, 11. ožujka u Centru mladih Ribnjak u Zagrebu igraju dugogodišnje Bakice, predstavu u režiji Tjaše Črnigoj koja je s preko 30 izvedbi igrala na nekim od najvažnijih europskih kazališnih festivala kao što su Theatertreffen-Stückemarkt u Berlinu i Mladi levi u Ljubljani, te na nešto bližim Zoom festivalu, Kazalištu Ulysses i mnogim kazalištima diljem Hrvatske i Slovenije. Bakice su nastale prema svjedočanstvima siromašnih starijih žena koje u Rijeci skupljaju plastične boce kako bi preživjele, a njihova iskustva na sceni prenosi Kolektiv Igralke. Ulaznice su dostupne na portalu Mojekarte.hr.

Bakice Nada Žgank

Bakice / Foto Nada Žgank; press Kolektiv Igralke

Obje predstave, makar se bave društveno teškom tematikom, omiljene su kod publike i za njih se uvijek traži karta više. Obje predstave hvaljene su u kritici pa je tako Crna vuna opisana kao “emotivno snažna” (Kim Cuculić, Novi list) i kao predstava koja se “izravno tiče svih nas” (Nika Krajnović, Kulturpunkt.hr), dok su Bakice “istinite, angažirane i moćne” (Ivana Pejić, Kulturpunkt.hr) te ostavljaju “dubok emotivni trag” (Glorija Fabijanić Jelović, Vijenac).

Možda su ove predstave toliko prihvaćene jer progovaraju i humorom te u njima “dirljiva izvedba uspijeva u gorkom sadržaju uvijek iznova pronaći trenutke ljudske topline” (Gregor Butala, Dnevnik.si).

Igralke su Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, a produkciju ovih predstava uz umjetničku organizaciju Kolektiv Igralke potpisuju i Udruga Oaza (Crna vuna) te Savez udruga Molekula i KUD Transformator (Bakice).

(Crna vuna / Foto Miranda Legović; Kolektiv Igralke press)