Biznis

Mala i srednja poduzeća imaju važnu ulogu u gospodarskom rastu svake zemlje. Njihov pozitivan doprinos gospodarskom rastu kao i njihov potencijal inoviranja daje im mogućnost dugoročnog opstanka na tržištu. Ono što je važno, posebno danas u uvjetima svjetske gospodarske krize, je sagledati nove opcije koje poduzeća mogu ostvariti transferom tehnologije.
 
Što je transfer tehnologije i zašto je važan? Kako utječe na poslovanje malog i srednjeg poduzetništva?
 
Moguće koristi od uspješnog transfera tehnologije mogu biti višestruke. Transfer tehnologije pruža mogućnost svakome da dođe do tehnologije koju treba i podigne konkurentnost proizvoda ili da vlastitu tehnologiju unaprijedi i komercijalizira. Ovaj seminar upravo je tome namijenjen: pružiti informacije koje bi trebale doprinijeti novom načinu promišljanja i poslovanja poduzetnika. Kroz primjere iz prakse vidjet će se kako ponekad i najjednostavnije stvari mogu stvoriti specifične konkurentske prednosti na tržištu.
 
Sadržaj
Uloga i značaj transfera tehnologije za mala i srednja poduzeća;
Modeli transfera tehnologije primjereni poduzetnicima;
Oblici zaštite intelektualnog vlasništva i stvaranje dodane vrijednosti;
Novi načini iskorištavanja postojećih tehnologija i načina poslovanja;
Čimbenici uspješnog transfera tehnologije;
Primjeri iz prakse: poduzeća koja su komercijalizirala svoje intelektualno vlasništvo
 
Trajanje i način prijave
Mjesto održavanja: Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci d.o.o., Slavka Krautzeka 83/a, Rijeka (učionica na prvom katu)
Trajanje: 9:00-14:00 sati

Cijena: NE PLAĆA SE (seminari su plaćeni od strane Europske poduzetničke mreže)
Prijavite se tako što ćete poslati ispunjenu prijavnicu mailom na jbmarcelja@uniri.hr najkasnije do utorka, 20. ožujka 2012 do 16h.

Eventualnu spriječenost molimo javiti na 051 265 962 ili 099 241 48 49.

Broj sudionika je ograničen, a prijave se prihvaćaju prema redoslijedu zaprimanja. Prijava druge osobe iz iste tvrtke prihvaća se u slučaju preostalih slobodnih mjesta. Dodatne informacije o seminaru možete dobiti putem telefona pozivom na broj: +385 (0)51 265 962 ili 051 265 961.
 
Predavač:
Petra Karanikić diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, a nakon toga upisuje Poslijediplomski doktorski studij ekonomije i poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, a tema doktorske disertacije odnosi se na područje transfera tehnologije. Zaposlena je na radnom mjestu Stručnog suradnika za transfer tehnologije na Sveučilištu u Rijeci u okviru IPA IIIc projekta „Razvoj inovacijskog sustava na Institutu Ruđer Bošković i Sveučilištu u Rijeci.“ Objavila je nekoliko radova na temu transfera tehnologije i znanja, a završila je čitav niz certificiranih edukacija vezano uz transfer tehnologije i intelektualno vlasništvo kao npr. „Skills Development for the Technology Transfer and Innovation Support Professionals“ u organizaciji Technology Innovation International (TII) Organizacije, TEMPUS-ove akreditirane radionice o inovacijama, intelektualnom vlasništvu, transferu tehnologije i poduzetništvu.

PRILOZI:
Prijavnica (DOC, 110 kb)