U petak, 21. kolovoza, u Domu kulture Gomirje u Gorskom kotaru od 14 do 16 sati održat će se besplatna majstorska radionica harmonike, pod vodstvom istaknutog glazbenika Marka Hatlaka. Radionica se održava u sklopu programa Gomirje Harmonika Mundijal 2020, susjedstva Gomirje Europske prijestolnice kulture.

Majstorska radionica harmonike namijenjena je polaznicima glazbenih škola, ali i samoukim glazbenicima od 7 do 77 godina, uz obvezne prijave na e-mail adresu: gomirjeusrcu1599@gmail.com.

Rok za prijavu je do 19. kolovoza 2020. godine, broj mjesta ograničen je na 15 polaznika, a na radionicu je potrebno donijeti vlastitu harmoniku.

Ususret Gomirje Harmonika Mundijalu

Naime, 21. i 22. kolovoza 2020. godine, u susjedstvu Gomirje, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture održat će se manifestacija Gomirje Harmonika Mundijal 2020 – međunarodni festival harmonike. Ovom manifestacijom istaknut će se bogato kulturno nasljeđe susjedstva Gomirje u Gorskom kotaru, u širem kontekstu europske i svjetske glazbene scene, kojim se preko harmonike predstavljaju različite kulture i glazbeni izričaji – od klasične glazbe preko jazza do heavy metala. 

Voditelj besplatne majstorske radionice harmonike je Marko Hatlak, slovenski harmonikaš, koji je počeo svirati harmoniku u šestoj godini u osnovnoj glazbenoj školi u Idriji, a zatim je nastavio školovanje u srednjoj glazbenoj školi u Ljubljani. Nakon toga studirao je na prestižnim akademijama u Njemačkoj, u gradovima Weimar i Wurzburg, gdje je i magistrirao u klasi slavnog prof. Stefana Hussonga. Hatlak bilježi koncerte diljem svijeta, a glazba koju izvodi je kombinacija raznih stilova; od tanga do etno glazbe, od baroka do suvremene klasične glazbe. Nastupao je s nekim od najslavnijih orkestara u svijetu kao što su Moskovska filharmonija, Filharmonija akademije Friedrich Schiller u Jeni, En Shao Orkestar, Simfonijski Orkestar RTV Slovenije, a svirao je i s mnogim svjetski poznatim glazbenicima kao što su Tommy Emannuel, Stefan Milenkovich, Neil Innes, Vlatko Stefanovski, Una Palliser i mnogi drugi.