Ugovor za rušenje skladišta 5, 6 i 7 na Bečkom pristaništu u riječkoj luci, vrijedan 13 milijuna kuna, potpisali su danas ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa i direktor tvrtke EURCO d.d. iz Vinkovaca Hrvoje Merki. Rušenjem ovih lučkih skladišta dobit će se 8.500 m² otvorene operativne površine, a radovi bi trebali biti gotovi u roku od 90 dana.

Potpisivanju ugovora nazočili su, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave prof. dr. sc. Bojan Hlača uime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i predsjednik Uprave Luke Rijeka kao koncesionar Duško Grabovac.

Skladišta 5, 6 i 7 nalaze se na Bečkoj obali u Bazenu Rijeka, na koncesijskom području Luke Rijeka d.d. koja trenutno koristi samo prizemlje za punjenje i pražnjenje kontejnera, dok ostali, veći dio skladišta nije iskoristiv za lučke operacije i prvotnu, osnovnu namjenu. Uklanjanjem skladišta 5, 6 i 7 oslobađa se inače deficitaran operativni lučki prostor u Bazenu Rijeka za manipulacije i skladištenje suvremenih tereta, od kontejnera do teških i vangabaritnih tereta.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa kazao je kako skladišta koja se ruše već odavno nisu funkcionalna, a Luci Rijeka nedostaje manipulativni prostor za terete koji se mogu skladištiti na otvorenom. Ova investicija vrijedna je 13 milijuna kuna od čega je 8 milijuna osigurala Lučka uprava Rijeka, a 5 milijuna Vlada RH.

Prof. dr. sc. Bojan Hlača naglasio je kako je koparska luka površinom 15 puta veća od riječke, što joj daje veću konkurentnost. Realizacijom ovog projekta koncesionar će dobiti dodatni prostor za svoje potrebe.

Tvrtka EURCO d.d. koja će obaviti posao rušenja hrvatski je lider na tržištu uklanjanja i rušenja industrijskih i infrastrukturnih objekata. Među 1100 različitih objekata koje su rušili izdvaja se 256 m visok dimnjak u koksari Bakar, a dobili su i mobilizacijski nalog za uklanjanje objekata stradalih u potresu na području Sisačko-moslavačke županije.

Lučko skladište 7

Lučko skladište 7

Početak radova za 30-ak dana

Radovi će početi za 30-ak dana, a dinamika radova će ovisiti prvenstveno o vremenskim prilikama. Prvi radovi će biti skidanje salonit ploča s krova, skidanje metalne konstrukcije s 4. kata, a zatim kreće strojno rušenje skladišta od 4. kata do samog podruma uz utovar i odvoz materijala, te reciklaža otpada.

U neposrednoj blizini skladišta 7, na samom ulazu u Luku, već se u okviru projekta “Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – Bazen Rijeka (POR2CORE-Rijeka Basin)“ izvode radovi na postavljanju nove infrastrukture odvodnje, postavljanju novih kolosijeka i u konačnici betoniran ja podloge. Projekt ukupne vrijednosti 33.664.078,00 EUR-a sufinancira se sredstvima Europske unije iz Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting European Facility) u 85-postotnom udjelu, a realiziraju ga zajednički Lučka uprava Rijeka i Luka Rijeka d.d. Projekt obuhvaća radove na rekonstrukciji infrastrukture u Bazenu Rijeka na Praškom, Budimpeštanskom i Bečkom pristaništu te Visinovom, Orlandovom i De Franceschijevom gatu.