Sam razgovor održao se u organizaciji udurge Drugo more, u petak, 19. studenoga, u okviru ovogodišnjeg programa Refleks. Razgovoru su uz autoricu prisustvovali i članovi kolektiva BADco.: Nikolina Pristaš, Ana Kreitmeyer i Goran Sergej Pristaš.

Samu knjigu „Vježbanje nemogućeg“, dr.sc. Agata Junika, opisala je kao: „…knjiga koja nježno ali dubinski rastače mitsku priču o bauku hermetičnosti BADco. U majeutičkim razgovorima s članovima kolektiva Una Bauer kao da rekonstruira i uprizoruje živo napeti polilog ne/slaganja, koji je u temelju njihovog rada. Čitamo tako suprotstavljene ili komplementarne uvide u povijest odnosa rada, plesa, filma, kazališta i svih drugih umjetnosti, u položaj žena i uvjete rada na umjetničkoj sceni, koncepte vremena, geoekonomiju i ekosustave te elemente palestinske i drugih borbi za oslobođenje. A nađe se tu i opaski o pranju suđa,strukturi elektronskih ovojnica i prešanog alkohola, gljivicama u poplunima, o postajanju hobotnicom i jelenjim rogovima.“

Dijaloška struktura ove knjige čini je svima lakom za čitanje, rekla je autorica, dodajući da se za takvu strukturu odlučila upravo zbog interesa za metodologiju rada kolektiva, kao i interpretaciju samog rada i procesa članova.

BADco. je kolaborativna umjetnička skupina, koja se od svojeg osnutka 2000. pa sve do završetka svog djelovanja 2020. godine, sistematično bavila istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja, strukturirajući svoje projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitkivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem.

Autorica knjige, dr. sc. Una Bauer, docentica je na Odsjeku dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Prva joj je knjiga, “Priđite bliže: o kazalištu i drugim radostima” objavljena u Biblioteci Gordogan 2015. godine (urednik Branko Matan). Doktorirala je 2011. na ideji neutralnosti u radovima Jérômea Bela, Thomasa Lehmena, Raimunda Hoghea i BADco., na Odsjeku za dramu i kazalište sveučilišta Queen Mary, University of London.

Kalendar događanja