Program je hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 30 godina i provodi se u većini europskih zemalja. Program u OŠ Fran Franković se proveo u organizaciji udruge „Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu“ u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima Policijskom upravom primorsko-goranskom, Gradskim društvom Crvenog Križa Rijeka te Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Drenova, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, OŠ Fran Franković te prijatelja programa, tvrtki Audio tehnika i Sensoriis Centar.

Program prometne kulture za najmlađe u OŠ Franković

Najmlađi učenici dobili diplome za sudjelovanje u programu

Jumicar koncept jedino u drenovskoj osnovnoj školi

Kako je istaknuo ravnatelj škole Vedran Kosovac, u programu su danas sudjelovala djeca prvih i drugih razreda drenovske osnovne škole, koja jedina u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji provodi ovaj program. Pored predstavnika Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama PGŽ-a, koji su učenicima podijelili diplome za sudjelovanje u akciji, podršku izvođenju programa u OŠ Fran Franković dala je i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj.

Od 2013. godine do danas Program prometne kulture za najmlađe prošlo više od 90.000 učenika drugih i trećih razreda u preko 200 osnovnih škola.

Program čine dva dijela: prvi je multimedijsko interaktivno predavanje, gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, pravilno ponašanje, važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećavanja sigurnosti. Drugi dio je praktičan, tj. uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Djeca tako izmjenjujući uloge pješaka i vozača na simuliranoj prometnici na siguran način uče preuzimanje odgovornosti, predviđanje opasnosti i uviđaju uzročno-posljedičnu vezu ponašanja u prometu, u cilju da postanu oprezniji pješaci i biciklisti.

Program prometne kulture za najmlađe u OŠ Franković

Pored prometnog poligona djeca se imaju priliku upoznati se s policijskim vozilima i zanimanjem policajca i još jedanput ponoviti sve najbitnije vezano za cestovni promet a sve u cilju da ostanu živi.

Djeca pored učenja o prometu, imaju priliku proći radionice „Osnove prve pomoći“ u organizaciji Crvenog križa i „Zaštita od požara za djecu“ u organizaciji lokalnih vatrogasnih društava.

Djeca najranjiviji sudionici u prometu

Ovim projektom nastoji se podići razina prometne kulture, te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu, ali i utjecati na preuzimanje odgovornosti kod djece, predviđanje opasnosti i zaključivanje o uzročno-posljedičnoj vezi ponašanja u prometu i svakodnevnim potencijalno opasnim situacijama.

„Djeca su naša budućnost, ali i naša odgovornost. Oni su u prometu najranjiviji i najugroženiji sudionici. Zato im već u ranijoj školskoj dobi moramo omogućiti što djelotvorniju edukaciju i pripremu za sigurno snalaženje na ulici, nogostupu, pješačkom prijelazu i kolniku.

Program prometne kulture za najmlađe – odgovor je na problematiku preventivnog odgoja djece o sigurnosti u cestovnom prometu, kojeg uprava škole i školska djeca s oduševljenjem prihvaćaju.

Cilj nam je tijekom godine obuhvatiti što više školske djece u Hrvatskoj, a ako uz pomoć mjerodavnih ministarstava i zajednice ovaj program postane dio redovitog školskog programa, vjerujemo da će uskoro biti dostupan svakom učeniku u RH“, ističe voditelj programa Alan F. Alagić.

Kalendar događanja

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije