Tridesetak umjetnika zastupljenih na izložbi, iako djelujući u udaljenim sredinama od Balkana do Baltika ili od Srednje Europe od centralne Azije, prepoznali su slične simptome koji su iz naših raznolikih društava petrificirani u ožiljke što ih kao sudionici, protagonisti ili nasljednici tog desetljeća prenosimo u novo doba.

Ravnateljica MMSU Branka Benčić je navela da je izložba je bila zamišljena kao dio programskog pravca Doba moći projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci, ali se uspjela ostvariti tek sad.

“Cjelovit pogled na 80-te godine prošlog stoljeće je nemoguć, tako da je ovo jedan od mogućih pogleda na to razdoblje”, rekla je.

Inicijator te izložbe je bivši ravnatelj MMSU Slaven Tolj.

Kustosica izložbe Janka Bukmir iz Instituta za suvremene umjetnost iz Zagreba, suorganizatora izložbe uz MMSU, istaknula je da je izložba prvotno zamišljena kao pregled aspekata desetljeća putem radova umjetnika istočne i srednje Europe.

S protokom vremena širila se ta prvotna ideja, rekla je. “Na izložbi ima radova tjeskobnih smjerova, ali i onih s dozom humora. Naslovljena je Ožiljci jer danas osjećamo posljedice tog razdoblja, vidimo da je društvo nefunkcionalno, s lošim znanjem komunikacije”, navela je.

Izložbu “90-e: Ožiljci” otvorio je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Ostaje otvorena do 27. rujna.