Pet godina u riječkim se osnovnim školama provodi program Građanski odgoj i obrazovanje kao zasebno učenje u formi izvannastavne aktivnosti. Što je učinila Rijeka, nije ni jedna Vlada, ni jedan ministar obrazovanja do sada, neovisno o političkom predznaku.

No, s druge strane, program i model kojim je Rijeka ova vrijedna učenja uvela u svoje škole, preuzeli su do sad mnogi drugi gradovi i županije, a Rijeka im je besplatno ustupila materijale koje je izradila – priručnike za učenike i za nastavnike. Među gradovima i županijama koji su preuzeli ova učenja i provode ih u školama na svom području su: Pula, Pazin, Umag, Labin, Poreč, Rovinj, Sisak, Osijek, Opatija te Istarska, Primorsko-goranska i Krapinsko-zagorska županija.

Na petu godinu provedbe programa, Rijeka je otišla i korak dalje pa je izradila i web stranicu na kojoj se nalaze sve nastavne teme iz oba tiskana priručnika za učenike, ali i niz drugih informacija o građanskom odgoju i obrazovanju, kao i primjeri rada iz same prakse u školama.

Ova je web stranica dostupna na adresi https://gradanskiodgoj.rijeka.hr/ a danas je predstavljena medijima i javnosti uz najavu programa obilježavanja Dana građanskog odgoja i obrazovanja. Ova se manifestacija održava u  petak 13. studenog u atriju Hrvatskog kulturnog doma u Rijeci. Program obilježavanja započinje u 10 sati i moći će se pratiti uživo na Facebook stranici Foruma za slobodu odgoja koji je uz Grad Rijeku suorganizator ove manifestacije. Link na prijenos programa bit će za sve zainteresirane dostupan i na gradskim portalima www.rijeka.hr i www.mojarijeka.hr.

Naslovnica portala Građanskog odgoja i obrazovanja

Naslovnica portala Građanskog odgoja i obrazovanja

Organizacija i provedba građanskog odgoja i obrazovanja u Rijeci prepoznata je kao inovativna riječka lokalna obrazovna politika, a Grad Rijeka je za provedbu ovog programa primio nekoliko priznanja te ga je Europska komisija, u analizi politika obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u zemljama članicama EU, izdvojila kao primjer dobre prakse. Među priznanjima i nagradama izdvajaju se Priznanje Udruge gradova za inovacije i najbolju praksu u lokalnoj samoupravi; Povelja Središnjeg koordinacijskog odbora akcije Gradovi i općine – prijatelji djece te Nagrada „Gradovi za jednakost„ za osobito istaknutu praksu u području jednakosti koju dodjeljuju Hrvatski pravni centar i Udruga gradova u RH.

Lekcije iz priručnika dostupne online, a mogu se i dijeliti na sve mreže

Ovi značajni rezultati, ali i kontekst ovogodišnje otežane provedbe programa zbog situacije s pandemijom, bili su poticaj Rijeci da na petu obljetnicu provedbe programa, formira spomenutu web stranicu te tako učenja iz područja građanskog odgoja učini dostupnima znatno većem broju djece, nastavnika i roditelja.

Naslovnicu novoizrađene web stranice otvaraju šire cjeline ovog učenja: Društvo i ja; Tko, gdje i kako štiti naša prava?; Različiti i jednaki; Što treba znati o životu u demokraciji?; Upravljam svojim novcem; Što je održivi razvoj? Na sljedećoj razini, svaka od ovih cjelina donosi po desetak konkretnijih tema koje su sada, osim u tiskanim priručnicima, objavljene i online. Svaka tema ima svoje lekcije preuzete iz priručnika te posebno istaknute ključne pojmove koji se usvajaju kroz tekst i praktični rad. Bočno su na svakoj stranici izdvojene aktivnosti i zadaci za učenike kao i upute za praktični samostalni ili skupni rad. Vijesti povezane sa pojedinim stranicama, donose primjere iz prakse rada u riječkim školama vezane uz određenu temu.

Lako je zamisliti odgovorne roditelje koji vjeruju u važnost građanskog odgoja i obrazovanja kako ovu web stranicu motivacijski koriste za razgovore s vlastitom djecom o vrijednostima koje trebaju biti sastavni dio života u građanski uređenom društvu.

Boje i ilustracije preuzete su iz tiskanih priručnika, a svaku je lekciju moguće podijeliti i na društvenim mrežama – FB, TW i ostalima, te poslati mailom, ili putem Viber i Whatsapp aplikacija.

Valja reći da su na web stranicu uvrštene sve nastavne jedinice iz oba izrađena priručnika – kako onog za 5. i 6. razrede tako i onog za 7. i 8. razrede. A stranica se može lako dopunjavati i novim lekcijama ukoliko se budu radila dopunjena i proširena izdanja priručnika.

Osim ovog središnjeg sadržaja, na stranici je moguće pronaći i dosadašnje rezultate provedbe građanskog odgoja i obrazovanja u riječkim školama, sporazume za gradove, županije i škole za besplatno preuzimanje ovog programa te mnoge druge informacije o ukupnom projektu.

Posebnu vrijednost nosi rubrika Praksa u kojoj se sada nalazi tek nekolicina prikupljenih vijesti i fotografija o praktičnim aktivnostima koje su provodili učenici i učitelji građanskog odgoja proteklih godina. Ova će se rubrika zasigurno u vremenu koje slijedi dopunjavati i predstavljati prozor u svijet vedrine koji promovira vrijednosti života u zajednici, solidarnosti, zaštite ljudskih prava, očuvanja okoliša, prihvaćanja različitosti i mnoge druge.

U petak, 13. studenog – Dan građanskog odgoja i obrazovanja

Riječki uspjesi u provedbi građanskog odgoja i obrazovanja logičnim su slijedom u Rijeku doveli program obilježavanja Dana građanskog odgoja i obrazovanja.

Ovu manifestaciju koja se održava u petak zajednički organiziraju Grad Rijeka, Forum za slobodu odgoja, Krapinsko-zagorska županija, Centar za mirovne studije, GONG i švicarska udruga Verein MUNTERwegs, a sve uz podršku GOOD inicijative.

Program obuhvaća tri tematske cjeline:

  • Pet godina provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja u školama Grada Rijeke o čemu će govoriti gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te župani i gradonačelnici koji su preuzeli riječki model provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja. Također, predstavit će se i rezultati evaluacije provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja.
  • Predstavljanje projekta „Učimo ih za njihovu budućnost“ i njegovih rezultata u jačanju kompetencija odgojno-obrazovnih radnica i radnika, ravnateljica i ravnatelja za izgradnju demokratske škole i lokalne zajednice.
  • Obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije dodjelom nagrada u sklopu natječaja „Oboji svijet“

Na samom događaju u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku zbog epidemioloških mjera mogu sudjelovati samo osobe koje su dobile poziv na skup, a svi ostali program mogu uživo pratiti na Facebook stranici Foruma za slobodu odgoja te putem linka na portalima Grada Rijeke.

Osnaživanja učitelja i ravnatelja u izgradnji održive i demokratske škole

Obilježavanje Dana Građanskog odgoja i obrazovanja  ujedno je i dio projekta „Učimo ih za njihovu budućnost“ koji sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje.

U tom projektu, koji je osmišljen i koncipiran kao nadogradnja na riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja, provodi se nekoliko obrazovnih programa za učitelje i ravnatelje i to u suradnji triju hrvatskih organizacija civilnog društva (Forum za slobodu odgoja, Centar za mirovne studije i Gong) i jedne švicarske (udruga Verein MUNTERwegs) te dviju jedinica lokalne (Grad Rijeka) i regionalne (Krapinsko-zagorska županija) samouprave.

U prilogu se nalazi raspored aktivnosti i izlaganja na Danu građanskog odgoja i obrazovanja u HKD-u.

Program se može pratiti uživo na Facebook stranici Foruma za slobodu odgoja i putem linka dostupnog na gradskim portalima rijeka.hr i mojarijeka.hr.