Novu sezonu Art-kina, barem što se tiče domaćih naslova, otvorio je film „Mater” Jure Pavlovića čije je prvo posebno prikazivanje s gostima počelo u srijedu, 16. rujna u 20 sati u Ljetnom Art-kinu, uz gostovanje samog redatelja i doajenke hrvatskog glumišta Neve Rošić.

Na nedavno završenom Pulskom filmskom festivalu film Mater osvojio je tri Zlatne Arene: Daria Lorenci – Flatz nagrađena je za najbolju žensku ulogu, Martin Semenčić za oblikovanje zvuka i Jana Plećaš za kameru, dok je redatelj Jure Pavlović dobio nagradu Breza za najboljeg debitanta.

Priču o kompleksnom odnosu majke i kćeri svojim iznimnim glumačkim ostvarenjima donose Daria Lorenci – Flatz u ulozi kćeri Jasne i Neva Rošić kao majka. Na vijest o bolesti majke, Jasna se vraća iz Njemačke da bi se o njoj brinula. Čak i prikovana za krevet, majka zrači snažnim autoritetom. Dani prolaze, a njih dvije zapliću se u mrežu zamjeranja od kojih je Jasna očajnički pokušavala pobjeći, dok shvaća da je majci mnogo sličnija nego si to želi priznati.

Film “Mater” svoju svjetsku premijeru imao je prošle godine na Filmskom festivalu u Tallinnu, potom je prikazan na Beogradskom FEST-u gdje je nagrađen kao najbolji film regije, a na prestižnom filmskom festivalu u sicilijanskoj Taormini Daria Lorenci – Flatz nagrađena je kao najbolja glumica.