Centar za podršku beskućnicima otvoren je danas u Rijeci, u Ulici Antuna Mihića 2G, u sklopu projekta „Novi put“, koji provodi Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke u partnerstvu s riječkim prihvatilištima Udruge „Oaza“ i Franjevačkog svjetovnog reda Trsat „Ruže sv. Franje“ te Centrom za socijalnu skrb Rijeka. 

Centar je smješten u renoviranom prostoru postojećeg nužnog smještaja Grada Rijeke, njegovo pokretanje dio je inovativnog programa socijalnog uključivanja beskućnika „Novi put“ za koji su osigurana EU sredstva. Projekt je vrijedan 1.483.984,74 kune, a sredstva su u potpunosti osigurana kroz natječaj „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I.“ iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.

Otvorenju Centra prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, voditeljica projekta „Novi put“ Maja Pudić iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, Sunčica Zgrablić iz Centra za socijalnu skrb Rijeka, voditeljica Follow up tima, Dean Travica, voditelj prihvatilišta OAZA, Pjer Orlić, voditelj prihvatilišta Ruže sv. Franje.

Govoreći o projektu, gradonačelnik Obersnel je kazao kako on s financijske strane, jer je riječ o malo manje od 1,5 milijuna kuna, nije spektakularan poput nekih drugih koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, ali je izuzetno važan.

“Brojni gradovi u svijetu suočavaju se s problemom beskućnika i njihovom resocijalizacijom i uključivanjem u društvo. U Rijeci smo uspjeli zbrinuti oko 400 pojedinaca i obitelji u nužnom smještaju. Ideja da se beskućnicima pruži mogućnost uključivanja u društvo kroz njihovu socijalizaciju ostvarena je uređenjem ovog prostora u kojem će osim Centra za podršku biti ponuđene i druge aktivnosti usmjerene boljoj društvenoj i socijalnoj integraciji korisnika, odnosno ohrabrivanju da svoj problem riješe na drugačiji – primjereniji način”, kazao je Vojko Obersnel.

Prostor za edukacijske radionice i predavanja

Novi Centar ima 32 m² i sastoji se od jedne prostorije i sanitarnog čvora. Na samo uređenje i opremanje ovog prostora izdvojeno je 210 tisuća kuna.

Voditeljica projekta „Novi put“ Maja Pudić kazala je kako je prostor, opremljen informatičkom i drugom opremom pa će se u njemu moći provoditi edukacijske radionice i predavanja, a moći će ga koristiti i djeca iz nužnog smještaja za pomoć u školskim obavezama. Upravo zato smo Centar za podršku beskućnicima otvorili u naselju gdje su smješteni beskućnici. U njemu ćemo pokušati naći odgovor na pitanje kako izaći iz kruga beskućništva, ali i kako još bolje naučiti raditi s njima jer će Centar poslužiti i za edukaciju stručnih suradnika koji s rade beskućnicima, kazala je Pudić te dodala kako projekt „Novi put“ traje dvije godine i negdje je na polovici svoje realizacije.

Naime, beskućništvo po svojoj težini i složenosti spada u sam vrh socijalnih problema. Europski savez organizacija koje rade s beskućnicima (FEANTSA) je razvio tipologiju beskućništva, prema kojoj se definiraju osnovni oblici ove pojave – osobe bez krova nad glavom, osobe bez stana/kuće, osobe koje nesigurno i neadekvatno stanuju. Ovakvo definiranje pojma beskućništva povećava broj evidentiranih beskućnika u Republici Hrvatskoj na više tisuća građana. Mnogi među njima nisu doslovce na ulici, ali borave u nedostojnim, nesigurnim i neadekvatnim uvjetima.

Iako u Rijeci postoji dobro organizirana skrb za beskućnike u smislu osiguravanja privremenih smještaja, postoji i prostor za daljnju skrb o njima u vidu socijalne i društvene integracije ovih osoba. Projekt „Novi put“ usmjeren upravo tome.

Sunčica Zgrablić iz Centra za socijalnu skrb Rijeka, kazala je kako ovaj projekt jača kompetencije ljudi koji rade s beskućnicima. U sklopu projekta je za 15 stručnih osoba omogućena dodatna edukacija te kontinuirana supervizija tijekom trajanja projekta.

Inovativni projekt „Novi put“

Projekt „Novi put“ osim ovog novouređenog prostora i Centra za podršku beskućnicima, obuhvaća još i tzv. FollowUp program kojem je cilj omogućiti beskućnicima stjecanje znanja i vještina za aktivno uključivanje u život zajednice, realizaciju kazališne predstave koju će uz pomoć profesionalca, osmišljavati i izvesti sami beskućnici, odnosno osobe u riziku od beskućništva te kampanju s ciljem osvještavanja problema beskućništva tijekom koje će se održati dva okrugla stola i dvije javne tribine, završna manifestacija projekta i tiskati Vodič za beskućnike.

Ove godine broji se 20 godina otkad je Grad Rijeka osmislio i realizirao projekt „nužnog smještaja“ kao jedinstveni oblik zbrinjavanja beskućnika i osoba u riziku od beskućništva. Čak i nakon 20 godina ovaj projekt i program zbrinjavanja jedinstven je u Hrvatskoj i primjer je najkonkretnije pomoći te predstavlja socijalno najosjetljiviji i najsnažniji odgovor na problem s kojim se susreće ova specifična skupina građana i obitelji u riziku od beskućništva. Naravno, uvjeti života nužnom smještaju, gledani očima sviju onih kojima egzistencija nije do te mjere ugrožena, daleko su od idealnih, no valja imati na umu da Grad Rijeka osiguranjem nužnog smještaja ovim osobama ne rješava samo doslovno pitanje krova nad glavom, već im otvara i mogućnost korištenja niza socijalnih prava i pomoći koja ne bi mogli ostvariti kada ne bi imali adresu na kojoj borave, odnosno kada ne bi bili evidentirani u sustavu i kada bi doista živjeli samo na ulici.