Jubilarnom 25. Zvončarskom smotrom Općine Matulji, fotografiranjem za Prvu miću kartulinu za 100 let za velu vremensku kapsulu i Pusnim retrovizorom – parkom pokretnih maski, uz tisuće posjetitelja, maškara i zvončara, u subotu je svečano otvoren festival susjedstva Matulji pod nazivom Zvona su spona, u sklopu programa 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.

Pusni retrovizor, u parku ispred zgrade Općine Matulji, plijenio je pažnju i izazvao veliko oduševljenje djece i odraslih. Maske velikih dimenzija koje su izrađene prema idejama i nacrtima „domaćeh pusneh inžinjeri“ Udruge Vavek parićani prikazale su retrospektivu pokretnih maski posljednjih 30-ak godina.

Zvona su spona u Matuljima Foto: Rijeka 2020

Mića kartolina za vremensku kapsulu

Na istom mjestu, intervenciju u prostoru – postavljeni barkod tradicijskih zvončarskih puteva s koordinatama polazišnih točki, simbolično su otvorili mali zvončari i zvončarske grupe s područja Općine Matulji, a sve se fotografski zabilježilo i za Prvu miću kartulinu za 100 let za velu vremensku kapsulu. Vremenska kapsula 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture sadrži poruku koju svako od susjedstava ostavlja za budućnost, na način da polaže svoju poruku u kapsulu i na otvaranju sljedećeg festivala susjedstva prenosi je dalje, nakon čega će se kapsula pohraniti na 100 godina. Vremensku kapsulu je tijekom svečanosti samog otvorenja festivala iz ruku članice tima susjedstva Čavle, načelnice Općine Čavle Ivane Cvitan Polić,  preuzela članica tima susjedstva Matulji Sabina Frlan. 

Zvona su spona u Matuljima Foto: Rijeka 2020

U protokolarnom dijelu, na gotovo proljetnom suncu, publici su se obratili i zamjenica načelnika Općine Matulji Eni Šebalj, predstavnik grupe Vlahov Breg – Korensko, koji ove godine imaju ključ Općine Mauro Viskočilo, zatim predsjednica tima susjedstva Matulji Đeni Šamanić, voditeljica programa 27 susjedstava EPK Branka Cvjetičanin, načelnik Općine Matulji Mario Ćiković, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, a okupljene su pozdravili i predstavnici europskog susjedstva Matulja, profesori i studenti Katedre alternativnog i lutkarskog teatra na DAMU – Akademiji izvedbenih umjetnosti u Pragu.

Zvončarska smotra okupila 2000 sudionika

Potom je kroz centar Matulji prošla i jubilarna 25. Zvončarska smotra, u kojoj je sudjelovalo oko 2000 sudionika od čega više od 1000 zvončara. U svojim su maskama prošetali mališani Dječjeg vrtića Matulji, članovi Udruge umirovljenika Matulji, maškarane grupe Zijat, sost, tancat i pit te Vavek parićani, a sve su predvodili Meštar Toni, ovogodišnja kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić, kao i dosadašnje matuljske kraljice i pratilje Riječkog karnevala.

Zvona su spona u Matuljima Foto: Rijeka 2020

Nakon njih, čarobnu atmosferu među posjetiteljima vrlo su lako stvorili članovi zvončarskih grupa: Vlahov Breg – Korensko, Babe i starčevi iz KUD-a Tena Đakovo, Munski zvončari, Sovinjski pusti, Žejanski zvončari, Ćićski zgončari, Zametski, Kukuljanski i Brgujski zvončari, Vrbišće Šjeme iz Ilirske Bistrice, Frlanski zvončari, Grobnički dondolaši, Koranti – Hajdine te Halubajski i Brežanski zvončari.

QR kod za zvončarske pusne ophode

U park ispred zgrade Općine Matulji u subotu je postavljen i QR kod pomoću kojeg se kreće u avanturu otkrivanja Tradicijskih zvončarskih pusnih ophoda s kojima se program nastavlja u nedjelju, ponedjeljak i utorak. Tradicija potpomognuta multimedijalnim sadržajem omogućiti će svim zainteresiranim pratiteljima zvončarskih pohoda autentičan kulturni događaj kroz koji će iskusiti gostoprimstvo domaćina i vidjeti zvončare u svojim autentičnim okruženjima.

Zvona su spona u Matuljima Foto: Rijeka 2020

U nedjelju između 9 i 18 sati posjetitelji će se moći pridružiti pohodu Mučićeveh zvončari, u ponedjeljak u isto vrijeme pohodu Brežanskeh zvončari po Bregeh i pohodu Rukavačkeh zvončari po Kućeloven komune, a u utorak također od 9 do 18 sati Pohodu Rukavačkeh zvončari po Rukavce, Zvonejskeh zvončari po Zalukah i Zvonejsken komune, pohodu Munskeh zvončari po Žejanah, Maleh i Veleh Munah te u pohodu Žejanskeh zvončari na Male i Vele Mune i po Žejanah.

QR kod, pomoću kojeg se dolazi do svih informacija o zvončarskim putovima, dostupan je i na internetskoj stranici Općine Matulji: matulji.hr.

Zvona su spona program je susjedstva Matulji Europske prijestolnice kulture u kojem sudjeluju dvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji, kulturne udruge Općine Matulji, 10 zvončarskih tradicijskih grupa s liste nematerijalne kulturne baštine svijeta i maškarane udruge s područja općine Matulji.

Kalendar događanja

Izložba
 • 09.04. – 27.04.
 • (19:00)

Izložba “Budi susjed!” i Urbani separe u Galeriji Kortil

Izložba pokazuje što se dogodi Rijeci kada se spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora...

Detaljnije

Radionica
 • 20.04.
 • (12:00)

Geštalt psihološka radionica

Geštalt psihološka radionica o gaslightingu na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi s fokusom na osnaživanje žena...

Detaljnije

Izložba
 • 19.04. – 20.04.
 • (12:00)

Izložba na Sajmu 3N: Napusti normalne naprave

Zagrebačka Radiona te slovenski kolektivi Cirkulacija2 i BridA sudjeluju u izlagačkom dijelu Sajma 3N: Napusti normalne naprave u dvorani Filodrammatice...

Detaljnije

Druženje
 • 23.04.
 • (18:30)

Upoznaj umjetnika u MMSU-u: Vlad Nancă

Rumunjski umjetnik Vlad Nancă, koji je trenutno u Rijeci na umjetničkoj rezidenciji Kamov, predstavit će nam svoju dvadesetogodišnju karijeru...

Detaljnije

Predavanje
 • 25.04.
 • (13:00)

Predavanje „EU projekti – moj izbor za karijeru!“ na Filozofskom fakultetu

Predavanje će održati Srđan Kerčević iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije....

Detaljnije

Književni susret
 • 26.04.
 • (18:00)

Impulse festival: Promocija “Antologije hrvatske i srpske slem poezije” u GKR-u

Jedinstveni kulturni poduhvat koji na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinje iz dviju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju ...

Detaljnije