Jubilarnom 25. Zvončarskom smotrom Općine Matulji, fotografiranjem za Prvu miću kartulinu za 100 let za velu vremensku kapsulu i Pusnim retrovizorom – parkom pokretnih maski, uz tisuće posjetitelja, maškara i zvončara, u subotu je svečano otvoren festival susjedstva Matulji pod nazivom Zvona su spona, u sklopu programa 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.

Pusni retrovizor, u parku ispred zgrade Općine Matulji, plijenio je pažnju i izazvao veliko oduševljenje djece i odraslih. Maske velikih dimenzija koje su izrađene prema idejama i nacrtima „domaćeh pusneh inžinjeri“ Udruge Vavek parićani prikazale su retrospektivu pokretnih maski posljednjih 30-ak godina.

Zvona su spona u Matuljima Foto: Rijeka 2020

Mića kartolina za vremensku kapsulu

Na istom mjestu, intervenciju u prostoru – postavljeni barkod tradicijskih zvončarskih puteva s koordinatama polazišnih točki, simbolično su otvorili mali zvončari i zvončarske grupe s područja Općine Matulji, a sve se fotografski zabilježilo i za Prvu miću kartulinu za 100 let za velu vremensku kapsulu. Vremenska kapsula 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture sadrži poruku koju svako od susjedstava ostavlja za budućnost, na način da polaže svoju poruku u kapsulu i na otvaranju sljedećeg festivala susjedstva prenosi je dalje, nakon čega će se kapsula pohraniti na 100 godina. Vremensku kapsulu je tijekom svečanosti samog otvorenja festivala iz ruku članice tima susjedstva Čavle, načelnice Općine Čavle Ivane Cvitan Polić,  preuzela članica tima susjedstva Matulji Sabina Frlan. 

Zvona su spona u Matuljima Foto: Rijeka 2020

U protokolarnom dijelu, na gotovo proljetnom suncu, publici su se obratili i zamjenica načelnika Općine Matulji Eni Šebalj, predstavnik grupe Vlahov Breg – Korensko, koji ove godine imaju ključ Općine Mauro Viskočilo, zatim predsjednica tima susjedstva Matulji Đeni Šamanić, voditeljica programa 27 susjedstava EPK Branka Cvjetičanin, načelnik Općine Matulji Mario Ćiković, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, a okupljene su pozdravili i predstavnici europskog susjedstva Matulja, profesori i studenti Katedre alternativnog i lutkarskog teatra na DAMU – Akademiji izvedbenih umjetnosti u Pragu.

Zvončarska smotra okupila 2000 sudionika

Potom je kroz centar Matulji prošla i jubilarna 25. Zvončarska smotra, u kojoj je sudjelovalo oko 2000 sudionika od čega više od 1000 zvončara. U svojim su maskama prošetali mališani Dječjeg vrtića Matulji, članovi Udruge umirovljenika Matulji, maškarane grupe Zijat, sost, tancat i pit te Vavek parićani, a sve su predvodili Meštar Toni, ovogodišnja kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić, kao i dosadašnje matuljske kraljice i pratilje Riječkog karnevala.

Zvona su spona u Matuljima Foto: Rijeka 2020

Nakon njih, čarobnu atmosferu među posjetiteljima vrlo su lako stvorili članovi zvončarskih grupa: Vlahov Breg – Korensko, Babe i starčevi iz KUD-a Tena Đakovo, Munski zvončari, Sovinjski pusti, Žejanski zvončari, Ćićski zgončari, Zametski, Kukuljanski i Brgujski zvončari, Vrbišće Šjeme iz Ilirske Bistrice, Frlanski zvončari, Grobnički dondolaši, Koranti – Hajdine te Halubajski i Brežanski zvončari.

QR kod za zvončarske pusne ophode

U park ispred zgrade Općine Matulji u subotu je postavljen i QR kod pomoću kojeg se kreće u avanturu otkrivanja Tradicijskih zvončarskih pusnih ophoda s kojima se program nastavlja u nedjelju, ponedjeljak i utorak. Tradicija potpomognuta multimedijalnim sadržajem omogućiti će svim zainteresiranim pratiteljima zvončarskih pohoda autentičan kulturni događaj kroz koji će iskusiti gostoprimstvo domaćina i vidjeti zvončare u svojim autentičnim okruženjima.

Zvona su spona u Matuljima Foto: Rijeka 2020

U nedjelju između 9 i 18 sati posjetitelji će se moći pridružiti pohodu Mučićeveh zvončari, u ponedjeljak u isto vrijeme pohodu Brežanskeh zvončari po Bregeh i pohodu Rukavačkeh zvončari po Kućeloven komune, a u utorak također od 9 do 18 sati Pohodu Rukavačkeh zvončari po Rukavce, Zvonejskeh zvončari po Zalukah i Zvonejsken komune, pohodu Munskeh zvončari po Žejanah, Maleh i Veleh Munah te u pohodu Žejanskeh zvončari na Male i Vele Mune i po Žejanah.

QR kod, pomoću kojeg se dolazi do svih informacija o zvončarskim putovima, dostupan je i na internetskoj stranici Općine Matulji: matulji.hr.

Zvona su spona program je susjedstva Matulji Europske prijestolnice kulture u kojem sudjeluju dvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji, kulturne udruge Općine Matulji, 10 zvončarskih tradicijskih grupa s liste nematerijalne kulturne baštine svijeta i maškarane udruge s područja općine Matulji.

Kalendar događanja

Festival
 • 12.09. – 19.09.
 • (19:30)

14. vRIsak – riječki sajam knjiga i festival autora

14. Vrisak održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova...

Detaljnije

Projekcija
 • 14.09. – 18.09.
 • (21:00)

History Film Festival u Art-kinu

Svečano otvorenje History Film Festivala u Art-kinu održava se 14. rujna u 21 sat, nakon čega slijedi projekcija novog filma Branka Schmidta "Demo", uz gostovanje filmske ekipe. ...

Detaljnije

Izložba
 • 14.09. – 25.09.
 • (19:00)

„Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić u Galeriji Principij

Serija fotografija „Floating Garden“ zagrebačke fotografkinje Maje Strgar Kurečić, koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade, postavlja se u Galeriji Principij...

Detaljnije

Festival
 • 17.09. – 19.09.
 • (18:00)

24. Rikon u Art-kvartu “Benčić”

Riječka konvencija fantastike u svom 24. izdanju donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije