Posljednji je tjedan izložbe „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ koja se, u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, do nedjelje 20. prosinca može razgledati u Exportu na Delti.

Izložbu koja priča priču o fantastičnostima Rijeke kroz tri je mjeseca vidjelo više od 6 tisuća ljudi, od čega čak 500-tinjak virtualnih posjetitelja, a održano je i više od 120 grupnih stručnih vodstava. U posljednjem tjednu, zbog velikog interesa, organizira se još pet stručnih vodstava „Fiume Fantastikom“ – u četvrtak u dva termina te u petak, subotu i nedjelju.

U četvrtak 17. prosinca u terminima u 17.00 i 18.30 sati izložbom će publiku provesti glavni kustos Idis Turato. U petak 18. prosinca u 17.00 sati publiku vodi producent izložbe i član kustoskog tima Renato Stanković. U subotu, 19. prosinca u 11.00 sati vodstvo će održati autorica postava i arhitekture izložbe te članica kustoskog tima Ida Križaj Leko, dok će u nedjelju, 20. prosinca u 17.00  sati publiku voditi producentica izložbe i članica kustoskog tima Morana Matković.

Idis Turato vodi izložbom Fiume Fantastika / Foto by Matija Kralj

Kustos Idis Turato tijekom jednog od stručnih vodstava izložbom / Foto: Matija Kralj

Prijava za sudjelovanje na vodstvu u odabranom terminu je obavezna zbog ograničenog broja sudionika po grupi, a prijave se šalju na e-mail info@deltalab.hr. Svi se posjetitelji pozivaju na poštivanje mjera: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

Ulaznice i radno vrijeme

Podsjetimo, pojedinačna cijena ulaznice za izložbu „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ je 30 kuna.

Ulaz je slobodan za djecu do 7 godina, te nezaposlene i umirovljenike, uz predočenje važećih dokumenata. Djeca i mladi do 18 godina, studenti, zaposlenici Sveučilišta u Rijeci te članovi umjetničkih i arhitektonskih strukovnih udruga i organizacija, uz predočenje važećih dokumenata, ostvaruju popust od 50% na pojedinačnu ulaznicu.

Radno vrijeme izložbe je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 sati te subotom i nedjeljom između 11.00 i 20.00 sati.

„Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ središnja je izložba programskog pravca Slatko i slano realizirana u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a cjelokupnu produkciju i istraživanje vodio je tim stručnjaka i istraživača okupljenih u DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci. Izložba postavljena u Exportdrvu predstavila se i kao novo urbano čvorište i kao iskustveno-spoznajni prostor koji priča i tumači povijest modernog urbanog razvoja Rijeke i njezine regije prateći utjecaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada. Slobodno kombinirajući problemske teme i izlagačke žanrove, izložba je kroz kustoski koncept raspoznala i obrazložila urbane fenomene na preklapanjima društvenih i arhitektonskih projekata.

(Naslovna fotografija “Fiume fantastika u Exportu” / Foto: Jure Živković)