„Carevo novo ruho“, lutkarska predstava o ljudskoj taštini Gradskog kazališta lutaka Rijeka u koprodukciji s Lutkovnim gledališčem Maribor, premijerno će biti prikazana u Mariboru, Slovenija u petak, 26. lipnja u Lutkovnom gledališču Maribor.

Predstavu kao autorski projekt postavlja redatelj Zoran Petrovič sa suradnicima — mješovitom hrvatskom i slovenskom autorskom i glumačkom ekipom, a riječka premijera i reprize predstave planirane su u listopadu ove godine u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Program je sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Priča o ljudskoj taštini

Kao i mnoge druge bajke i priče Hansa Christiana Andersena, priča o caru koji je povjerovao lažljivcima i lopovima zbog vlastite gluposti aktualna je i danas, a bajkovitost je jedna od najboljih podloga lutkarskoj predstavi za djecu.

Bit „Careva novog ruha“ nije samo u dječjoj iskrenosti i istinitosti, koja je čudesno imuna na koruptivnost odraslih, već na prepoznavanju činjenice da nas tkanina riječi, kojom prekrivamo vlastite strahove, ne može pred njima samima zaštititi. Poznati citat „Car je gol!“ pripada upravo ovoj bajci koja na suvremen način, koristeći se modernom tehnologijom, govori o ljudskoj taštini, ali i strahu od istine te o mudrosti, gluposti, prepredenosti, naivnosti i nesposobnosti.