U foyeru HNK Ivana pl. Zajca održana je komemoracija za Mani Gotovac, bivšu intendanticu riječke nacionalne kazališne kuće, teatrologinju, dramaturginju, kazališnu kritičarku i spisateljicu koja nas je napustila 12. studenoga, na svoj 80. rođendan.Od Mani Gotovac, intendantice riječkog Kazališta u razdoblju od 2003. do 2007. godine oprostili su se intendant Marin Blažević, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i književnica Vedrana Rudan.

Poezijom i pjesmom od Mani Gotovac su se oprostile i riječke dramske umjetnice Olivera Baljak, Edita Karađole, Tanja Smoje i Leonora Surian te pijanist Igor Vlajnić.

Proslavljena hrvatska teatrologinja, dramaturginja, kazališna kritičarka i urednica, spisateljica, prva žena na čelu hrvatskog nacionalnog teatra napustila nas je 12. studenoga, na svoj 80. rođendan. Osim neizbrisivog traga kojeg je u Rijeci ostavila kao intendantica HNK Ivana pl. Zajca, začetnica je i Međunarodnog festivala Riječke ljetne noći te događaja Pisci pod zvijezdama.

Mani Gotovac, kritičarka, dramaturginja i teatrologinja rođena je u Splitu 12. studenoga 1939. Diplomirala je komparativnu književnost, talijanski jezik i engleski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1968. bila je hrvatska kritičarka, dramaturginja, teatrologinja i spisateljica. Bila je prva izbornica Sterijina pozorja i prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta, u HNK Split (1998.-2002.) i HNK Rijeka (2003.-2007.) te ravnateljica zagrebačkoga kazališta &TD (1992. do 1998.) i Splitskoga ljeta, a 2004. je osnovala festival Riječke ljetne noći. Živjela je u Zagrebu, pisala je prozu, kazališne spise i bavila se dramaturgijom.

Mani Gotovac posvećuje se kazalištu kao prostoru istraživanja u umjetnosti, ne priznajući koncept fotelje i funkcije i zato je imala mnogo pobornika ali i mnogo protivnika. Među brojnim priznanjima koja je dobila izdvaja se Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića 1997., Godišnja nagrade Grada Rijeke 2008. za izuzetna postignuća u organizaciji i umjetničkom vodstvu Riječkih ljetnih noći 2006. i 2007. godine.

O svojim susretima s Mani Gotovac njenom karakteru, snazi i upornosti, nastojanju da svoje shvaćanje teatra kao zajednice, a ne samo onog što se događa na pozornici, prenese drugima, govorio je intendant Marin Blažević. Književnica Vedrana Rudan govorila je o snazi pisane riječi koju nam je ostavila Mani Gotovac, a na nju se nadovezala i Loredana Gašparović, koja je s njom usko surađivala dok je bila intendantica riječkog Kazališta.

Govoreći o Mani Gotovac gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako je o njoj slušao i čitao puno prije nego li je došla u Rijeku za intendanticu HNK Ivana pl. Zajca. “Očekivao sam temperamentnu osobu koja će promijeniti nešto u riječkom kazalištu! I, dobili smo Mani i njezin teatar, dobili smo promjenu, provokaciju, iza koje je stajao sadržaj, i to dobar! Ljubav je bila vječna opsesija Mani Gotovac. Uz neprikosnoveno znanje o teatru, puštala je da je vodi i srce. Bila je začetnicom festivala Riječke ljetne noći, i valjda podsvjesno, upravo Riječkim ljetnim noćima, odabirom raznih specifičnih lokacija u gradu, pa i onih napuštenih i samo naizgled bezvrijednih ukazala na ljepotu naše Rijeke. Pamtimo neponovljive predstave, poput Mirisa, zlata i tamjana na Kantridi u režiji Vinka Brešana, Lukrecija…na plaži Glavanovo na Pećinama u režiji jednog od njenih omiljenih redatelja Jagoša Markovića…

Bila je dio radne skupine za izradu koncepta kandidature Rijeke za EPK, na samom početku projekta, 2013. godine. Njeno poznavanje Rijeke, razumijevanje mentaliteta i ljubav prema našem gradu bili su dragocjeni u odabiru glavnih tema tada kandidature, a sada samog projekta i sadržaja EPK. Možemo slobodno reći da su duh i energija Mani Gotovac utkani u Rijeku, europsku prijestolnicu kulture 2020.”, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Mani Gotovac objavila je osam knjiga: dvije knjige teatroloških eseja te autobiografske romane, Fališ mi. Prva knjiga: zima/proljeće 2010, Fališ mi. Druga knjiga: jesen/ljeto, Zagreb, 2011., Fališ mi: u proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi, 2013., Ma koji život , ma koji teatar, zapisi iz života i kazališta, 2014., “Snebivaš me”, 2015., “Ćutim te” 2017.

Njena posljednja knjiga “Rastanci” koju je posvetila svojem drugom suprugu Željku Senečiću, istaknutom filmskom scenografu, slikaru, piscu i redatelju predstavljena je 7. listopada u baru Botaničar u Zagrebu.