Ove se godine za sudjelovanje na izložbi prijavilo 117 autorica sa 636 fotografija iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske i Nizozemske.

Selektorica izložbe Marija Lazanja Dušević, viša kustosica dokumentaristica Muzeja grada Rijeke, za izložbu je odabrala najmanje jednu fotografiju od svake autorice.

Motivi fotografija bili su najčešće iz prirode, poput pejzažnih ili kratkih bilježenja prirodnih pojavnosti. Neke autorice su se odlučile za redateljski pristup s elementima scenografije evocirajući na neka djela iz povijesti umjetnosti, filma, kazališta ili pak kreacija vlastitih scena, druge su se posvetile portetiranju, radovi nekih graniče s apstrakcijom, a ostale su odabrale dokumentaristički pristup“, istaknula je selektorica Lazanja Dušević, dodajući kako je izložba također i prilika da se autorice, sa svojim radovima, okupe na jednom mjestu i prezentiraju svoje fotografske interpretacije.

Otvorenje izložbe pratila je dodjela nagrada i pohvalnica autoricama najboljih fotografija, uz pozdrave i vrlo emotivne čestitke predsjednika Fotokluba Rijeka Borislava Božića i zamjenice riječkog gradonačelnika Sandre Krpan.

Najbitniji dio fotoaparata je osoba iza aparata i njen pogled na svijet, ovo jest ženski pogled na svijet, ali prije svega on je umjetnički pogled na svijet. Ja osobno, zajedno s vama ovdje prisutnima, dijelim ljubav prema fotografiji. Marija Braut rekla je da ju je fotografija dovela u najnevjerojatnija stanja i mjesta. Ona je, kao i naše fotografkinje, pronalazila i ovjekovječila ono neobično u običnim trenucima i detaljima. Veliko hvala Fotoklubu Rijeka i gospodinu Božiću na prekrasnoj izložbi povodom 8. marta“, rekla je tom prilikom Sandra Krpan.

Prva nagrada pripala je Mary Crnković Pilaš za fotografije „Rainy Days and Mondays“ i „Miss Marple“. Pohvaljene su Violeta Apostolova, Sadika Bajutti, Sabina Barišić, Marija Kordić, Helena Vidmar, Nemi Bulat, Jelena Č. Vitorović, Helena Oštrić i Iris Zorić.

Izložba ostaje otvorena do 14. ožujka i može se razgledati radnim danom 10 – 13 i 17 – 20 sati, subotom 10 -13, a nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena.

(Otvorenje izložbe Fotografkinje / Foto: Želimir Vuletić)