Tradicija je da već više od sedamdeset godina članovi Fotokluba Rijeka najmanje jednom godišnje prirede izložbu o svome gradu i uvijek je to s drugom temom. Ove godine izložba je posvećena staklu, zato što su 2022. godinu Ujedinjeni narodi proglasili Međunarodnom godinom stakla.

„Na natječaj su se prijavljivali i članovi kluba i oni koji to nisu i u konačnici imamo 36 autora, a njima sam pridružio i fotografije petero članova iz Sekcije mladih Fotokluba Rijeka“, navodi predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić, koji je za izložbu od 225 fotografija, odabrao njih 44, ali tako da svaki autor sudjeluje s najmanje jednom fotografijom.

Staklo je neizbježan materijal u razvoju naše civilizacije i ima višestruku primjenu u skoro svim ljudskim aktivnostima. „Povijesni ostaci koje nam pokazuju arheolozi dokazuju da se staklo suvislo koristilo prije više od 3600 godina pr. n. e. i to u kolijevci starih civilizacija, prostoru Mezopotamije, Egipta i Sirije i tako je sve do danas. Staklo je  u nekom svom obliku svakodnevno prisutno u svim našim kućama, domovima“, objasnio je Božić.

Otvorenju izložbe, koja se može pogledati do 21. lipnja, prisustvovao je i riječki gradonačelnik Marko Filipović.