Povodom blagdana svetog Nikole, Rijeka sport organizirao je premijeru novog edukativnog animiranog filma „Dalje od Sunca“. Riječ je o 25-minutnoj priči o djevojčici Steli koju njezin novi prijatelj Mjesec vodi u potragu za planetima poput našeg, planetu na kojem bi mogao postojati život. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik, a likovima su glasove posudili glumci Dino Antonić, Buga Šimić i Marta Simikić.

Premijeri su prisustvovali pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Zdravko Ivanković, direktor Rijeka sporta Igor Butorac, predsjednica Odbora za sport i tehničku kulturu Danijela Bradamante, predstavnica Akademsko-astronomskog društva Vanesa Ujčić te drugi uzvanici. Sve je dočekala voditeljica Astronomskog centra Andrea Cvitan koja je ukratko predstavila film.

Premijera novog filma za djecu u Astronomskom centru - Dalje od sunca

Prije premijere, pročelnik je u ime Grada Rijeke pozdravio šestaše i poručio im da što više posjećuju Astronomski centar. Direktor Rijeka sporta zahvalio se glumcima koji su sinkronizirali ovaj film, kao i studiju Maraton kao dugogodišnjem partneru s kojim je do sada realizirano već 14 filmova. Djeci je čestitao Svetog Nikolu i poručio da je ovaj film njihov “dar u čizmici” u ime Rijeka sporta.

Edukativna istraživačka avantura

Glavni je lik filma djevojčica Stela, zaljubljenica u astronomiju koju jednu večer prije spavanja posjećuje Mjesec i njegovi prijatelji. Mjesec upita Stelu voli li gledati u nebo, na što se Stela pohvali svojim znanjem o astronomiji i poznavanju planeta, što nasmije Mjesec koji joj objašnjava da poznaje sve planete Sunčevog sustava, ali da Svemir čini mnogo više sustava i zvijezda te da postoje i planete koji kruže oko drugih zvijezda – egzoplanete.

Mjesec i Stela istražuju što su to egzoplaneti te kako ih otkriti, promatraju odbjegle planete, oceanske svjetove i Super Zemlje. Stela saznaje sve o lovcima na egzoplanete, astrofizičarima, koji s različitih mjesta na Zemlji promatraju Svemir u potrazi za planetima poput našeg. Stela je odlučna u namjeri da odmah krene u istraživačku avanturu, međutim Mjesec je podsjeti da se prvo mora dobro naspavati.

Film se može pogledati kroz mjesec prosinac utorkom, četvrtkom i subotom od 18 sati.

Sve ostale informacije dostupne su na web stranici organizatora.