Predstavljanju električnog autobusa nazočili su direktor KD Autotrolej d.o.o., Alberto Kontuš sa suradnicima, riječki gradonačelnik Marko Filipović i pročelnica Odjela za komunalni sustav Maja Malnar. Ovo je nakon nedavnog predstavljanja električnog autobusa tvrtke MAN, druga prezentacija takvih autobusa u Rijeci.

Direktor tvrtke AUTOBUS d.o.o. iz Zagreba, Robert Vrhovski je pri predstavljanju kazao kako se ovaj potpuno električni Ivecov autobus nudiu dvije opcije: 24 sjedala+prostor za kolica ili 27 sjedala+prostor za kolica.

Autobusi E-WAY francuskog proizvođača HEULIEZ dostupni su u inače  u 4 različite duljine (9,5 m, 10,7, 12 m i 18 m) uz izbor sporog punjenja preko noći ili brzog punjenja s pomoću pantografa. Dva ovakva autobusa prije mjesec dana isporučena su gradu Mariboru, kazao je Vrhovski.

Direktor KD Autotrolej d.o.o., Alberto Kontuš je kazao kako Autotrolej ima namjeru nabaviti električne autobuse jer su za to u državnom proračunu, putem EU fondova predviđena znatna sredstva. Čeka se da nadležno Ministarstvo do kraja godine raspiše natječaj za sve javne prijevoznike u Hrvatskoj na koji će se Autotrolej javiti.

Gradonačelnik Marko Filipović je potvrdio da će se Autotrolej čim to bude moguće javiti na natječaj te tako nastaviti do sada izuzetno uspješan proces zamjene starih autobusa novim, sredstvima iz EU fondova.

Europska unija potiče elektromobilnost i za to su zadani rokovi unutar kojih se mora obaviti prelazak s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, a mi smo kao jedinica lokalne samouprave i potpisnici Sporazuma gradonačelnika, jedne od najvažnijih inicijativa Europske unije usmjerene na aktivno uključenje lokalne i regionalne uprave u borbu protiv klimatskih promjena u borbi protiv globalnog zatopljenja, između ostalog smanjenjem emisije CO2.

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije