Projekt sanacije ovog zaštićenog kulturnog dobra, kojim godinama upravlja Turistička zajednica Grada Rijeke, predstavili su gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa i predstavnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Dolores Oštrić.

Trsatski kaštel zasigurno je jedno od najposjećenijih mjesta u gradu, kako turista tako i samih stanovnika Rijeke. Kako bi se očuvala ljepota Trsatskog kaštela, koji je mjesto brojnih kulturno-zabavnih manifestacija tijekom cijele godine, posljednjih nekoliko mjeseci Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s Gradom Rijeka realizirala je projekt sanacije drvene šetnice – galerije, sanacije istočnog vijenca mauzoleja „Mir junaka“, sanacije krovišta uz sjeveroistočnu kulu, sanacije dijela opločenja Gradine i kompletnu sanaciju jugozapadne kule, uz nadzor Konzervatorskog odjela u Rijeci.

Petar Škarpa, Doris Oštrić i Vojko Obersnel s predstavnicima Kluba prijatelja Grada Trsata

Petar Škarpa, Doris Oštrić i Vojko Obersnel s predstavnicima Kluba prijatelja Grada Trsata

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa istaknuo je da Turistička zajednica vodi brigu o kompletnoj infrastrukturi, koja je ove godine promijenjena i obnovljena. Trsatski kaštel uspješno je stavljen u funkciju turističke ponude grada Rijeke, gdje se održavaju brojni kulturno-zabavni sadržaji te je najposjećenija znamenitost u Rijeci. Također je istaknuo kako će se nastaviti ulagati u infrastrukturu te da će se sredstvima iz EU fondova nastaviti radovi s ciljem daljnje modernizacije Trsatskog kaštela.

Atraktivna i Riječanima i turistima

Predstavnica Konzervatorskog odjela u Rijeci, Dolores Oštrić, istaknula je dugogodišnju izvrsnu suradnju Turističke zajednice grada Rijeka, Grada Rijeke i Konzervatorskog odjela što je ključ da se kulturno-povijesnim spomenicima upravlja kvalitetno i na dobrobit zajednice, a Trsatski kaštel izvrstan je primjer takve prakse. Naglasila je kako o osmišljavanju Trsatskog kaštela treba razmišljati kroz integrirani projekt urbanističkog, arhitektonskog i krajobraznog uređenja.

U jugozapadnoj kuli bit će uskoro otvoren Interpretacijski centar Primorsko-goranske županije

U jugozapadnoj kuli bit će uskoro otvoren Interpretacijski centar Primorsko-goranske županije

Trsatska gradina jedan je od najprepoznatljivijih simbola Rijeke i briga o ovom prostoru jedan je od dugoročnih gradskih prioriteta. Grad Rijeka tako već dvadesetak godina sustavno ulaže u očuvanje i održavanje Gradine i u tom su periodu obavljeni brojni radova na sanaciji i uređenju unutrašnjih i vanjskih prostora te čitav niz različitih intervencijskih radova.

Osim projekata očuvanje zidina i objekata uz Gradinu, vrlo su važni i sadržaji koji daju dodatnu atraktivnost ovom prostoru, kao što su Ljeto na Gradini, Advent na Gradini i niz drugih programa. Vjerujem kako će kroz stalna ulaganja u Gradinu i osmišljavanja dodatnih programa, Trsatska gradina postati još atraktivnija kako Riječane, tako i za turiste,“ kazao je gradonačelnik Vojko Obersnel, istaknuvši kako će se na Trsatskoj gradini odvijati i dio projekata Europske prijestolnice kulture, iako manje od prvotno planiranog.

Sanacija od pola milijuna kuna

Završetkom radova Jugozapadna kula uskoro će dobiti novog stanara – Interpretacijski centar Primorsko-goranske županije, koji je dio EU projekta Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“. U Interpretacijskom centru, koji će se smjestiti u prostoru bivše suvenirnice, moći će se saznati zanimljivosti iz života obitelji Frankopan u Trsatskom kaštelu.

Ukupna vrijednost projekta i svih realiziranih aktivnosti je 478.902,80 kn što je financirano sredstvima Turističke zajednice grada Rijeke i Grada Rijeke.

Konferenciji za medije prisustvovali su članovi Kluba prijatelja Grada Trsata, koji su nosili kostime koje je Turistička zajednica grada Rijeke financirala sredstvima iz EU projekta Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“. U sklopu projekta izrađeno je 40 kostima.

Kalendar događanja

Predstava
 • 03.07. – 04.07.
 • (21:00)

“Kralj Edip” – klasik za nove generacije

Jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe, Luciano Delprato, ponudit će suvremeno čitanje klasične dramske literature te ovaj lektirni naslov mladoj publici....

Detaljnije

Obilazak
 • 04.07.
 • (10:00)

„Neboderi: Grad među oblacima“

Dođite poslušati priču o riječkim neboderima, saznajte kako aktivirati svoj krov uz savjete Sekcije, a na kraju ponesite uspomenu u obliku fotografije ili crteža s radionice skiciranja gradskih vizura....

Detaljnije

Predstava
 • 03.07.
 • (20:00)

Port of Dance: Viktor Černický “PLI”

„PLI“ kombinira 22 stolice i jednog posvećenog čovjeka. Na maloj platformi Viktor Černický odlučno ulazi u pokušaj neodređene konstrukcije, rekonstrukcije i dekonstrukcije svemira...

Detaljnije

Festival
 • 04.07.
 • (10:00)

U Harteru na Kvarteru, u epizodi: Ulični sport

Posjetitelje očekuje vođena planinarska šetnja do Žaklja, radionica urbanog penjanja, prezentacija Skateboard kluba Kvarner, urbana biciklistička tura od Konta do Hartere...

Detaljnije

Festival
 • 04.07. – 05.07.
 • (09:00)

Kantrida FKK 2020: Svečano otvorenje uz ponoćnu operu

Raznolikim programom na plaži Ploče, čiji će vrhunac biti ponoćna premijera “Opere Navale” Zorana Majstorovića, svečano će se otvoriti manifestacija Kantrida FKK 2020 ...

Detaljnije

Izložba
 • 05.07.
 • (11:00)

Likovna izložba “Pul Kaštela”

Na izložbi sudjeluju umjetnici iz svih krajeva Hrvatske, a od 2009. godine izložba je i međunarodnog karaktera....

Detaljnije

Skip to content