Ova ruta vodi kroz 17 kaštela i 3 sakralna kompleksa nanizana od Krka preko Vinodola do Gorskoga kotara. Počevši od Krka to su Kaštel Gradec, Kaštel u Krku i Franjevački samostan na Košljunu. Na području Vinodolske općine ruta se nastavlja u Kaštelu Grobnik, Kaštelu Trsat, Kaštelu u Bakru, Starom gradu Hreljinu, Starom gradu Zrinskih u Kraljevici, Dvorcu Nova Kraljevica, Kaštelu Drivenik, Kaštelu Grižane, Pavlinskom samostanu u Crikvenici, Kuli u Bribiru, Kaštelu s kulom Kvadrac u Novom Vinodolskom i Starom gradu Ledenice. Na području Gorskoga kotara nižu se Dvorac Zrinskih u Čabru, Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Dvorac Severin, Dvorac Stara Sušica i Manastir Gomirje.

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina napomenuo je kako je ovaj projekt pokrenut pred 12 godina te kako je Primorsko-goranska županija baštini iznimno kulturno-povijesno bogatstvo. Dodao je kako lokalnu povijest možemo živjeti u sadašnjosti i prenijeti je u budućnost.

Za ovaj je projekt Primorsko-goranskoj županiji nedavno odobren iznos od 47,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz strukturnih fondova Europske unije, temeljem prijave na natječaj Ministarstva regionalnog
razvoja i fondova EU – Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine. U obnovu objekata, njihovo uređivanje, promociju i stvaranje turističkih proizvoda, koji će kroz cijelu godinu oživjeti otok Krk, vinodolsko zaleđe i Gorski kotar, ukupno će biti ulože no 61 milijun kuna.

Uz Primorsko-goransku županiju, koja je vodeći partner, u projektu sudjeluje još 12 partnera – gradovi Rijeka, Kraljevica, Čabar i Bakar, općine Lokve, Čavle i Općina Vinodolska, turističke zajednice Kvarnera i grada Rijeke, Biskupija Krk, Centar za kulturu Grada Krka i Prirodoslovni muzej Rijeka. Većina partnera ima i pridružene suradnike.

Predstavljanju projekta nazočili su predstavnici Županije i partnera koji sudjeluju u projektu. U ime Grada Rijeke, događaju je prisustvovao gradonačelnik Vojko Obersnel.

Gradonačelnik Obersnel rekao je kako je Trsatski kaštel dio nekadašnje Vinodolske općine, a poštujući baštinu knezova Frankopana i Zrinskih, Rijeka će s velikim zadovoljstvom sudjelovati u ovom projektu. Točnije, Grad Rijeka će putem prezentacija, promocija i edukacija promovirati zaštitu baštine i njezinu povijesnu vrijednost, a na Trsatskom će kaštelu urediti polukule (bivše suvenirnice). Bit će izvršena i statička sanacija i konzervacija zapadnog zida stambenog dijela Trsatskog kaštela. Vrijednost tih radova iznosi 3.854.470,15 kuna, a potpora iznosi 2.958.831,20 kuna.

Kalendar događanja