Hrvatska zastava

Gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je, govoreći u uvodnom dijelu, da je doprinos Rijeke u pripremi i početcima obrane zemlje bio iznimno važan, ali nedovoljno istican. Rijeka nije bila izravno urgožena, ali je, unatoč tome, odziv na mobilizacijske pozive bio vrlo velik, riječke tvrtke preusmjerile su proizvodnju za ratne prilike, a ovdje je bio i logistički te medicinski centar za ratište, istaknuo je Obersnel.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da je Domovinski rat bio logična reakcija na oružanu agresiju. “Na ovom području obrambena reakcija je bila vrlo jaka zbog izrazitog antifašističkog stava i protivljenja svakom fašizmu i totalitarizmu”, rekao je. Nažalost, hrvatske vlasti Domovinski su rat politizirale, a međunarodne su ga vlasti kriminalizirale, istaknuo je, dodajući da se tim ratom više ne bi trebali baviti političari nego povjesničari.

Ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor u svojem je predavanju izložio povijesni pregled događaja prije početka oružanih sukoba te je predstavio dokumente iz srpskih izvora i tadašnje JNA iz kojih se vidi izričita namjera izdvajanja dijela hrvatskog teritorija. Ustvrdio je da se rat nikako nije mogao izbjeći.

Stožerni general u mirovini Antun Tus, prvi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske ocijenio je da je 1991. godina bila sudbonosna. U njoj su bile najveće žrtve, razaranja i naprezanja, a zahvaljujući jakoj želji da obrane zemlju, od početka su se u obranu uključili vojnici i policajci, ali i građani, rekao je Tus.