Organizator History Film Festivala (HFF) Bernardin Modrić kazao je kako se ovim programskim djelom festivala željelo obilježiti 30. godišnjicu početka Domovinskog rata i omogućiti Riječanima i gostima da se upoznaju ili podsjete s brojnim događanjima i junacima iz tog doba.

U sklopu programa tijekom 2 dana bit će prikazano 18 dokumentarnih filmova koji će se prikazivati na velikom LCD ekranu.

Predstavljanju ovog djela programa nazočila je i zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan koja je podsjetila kako je prije 30 godina Rijeka svjedočila jednom od najvećih odaziva na mobilizaciju u Hrvatskoj i kako je kroz tadašnje omladinsko naselja Lovorka Kukanić prošlo 6700 osoba koje su izrazile spremnost priključiti se budućoj Hrvatskoj vojsci i braniti svoju domovinu. Nažalost, 230 ih se nije vratilo svojim domovima.

Otvorenje programa Film i Domovinski rat u sklopu History Film Festivala

Program su otvorili Vladimir Brnardić, Sandra Krpan, Bernardin Modrić i Ivanka Bušić

„Valja istaknuti i kako je Rijeka u tim ratnim vremenima imala i važnu logističku ulogu jer je pružila utočište mnogim izgnanim građanima iz cijele države pruživši im smještaj i osjećaj prihvaćenosti i zbrinutosti. S druge strane, Rijeka je čuvala gospodarske pričuve države, a gotovo cjelokupno riječko gospodarstvo stavljeno je u funkciju proizvodnje vojne opreme. Naša je moralna zadaća u budućnosti, kao i sada, govoriti o važnim događajima iz tog vremena, svjedočiti o istini, otrgnuti zaboravu događanja koja su utkana u temelje naše države i educirati o njima buduće generacije“, rekla je zamjenica Krpan.

Okupljenima se obratio i glavni urednik dokumentarnog programa HRT-a, Vladimir Brnardić koji je pozvao građane da tijekom dva dana pogledaju neki od ovih filmova i dodao kako će HRT u okviru obilježavanja 30. godina od početka Domovinskog rata do kraja godine u svom dokumentarnom programu poseban naglasak staviti baš na filmove te tematike.

Kao izaslanica ministra hrvatskih branitelj, Tome Medveda, otvorenju ovog djela programa nazočila je i Ivanka Bušić koja je rekla kako je Ministarstvo branitelja sufinanciralo izradu nekih od filmova koji će ovom prilikom biti prikazani. „Iako svi generalno obrađuju istu temu, filmovi koje će Riječani i svi posjetitelji imati prilike vidjeti različiti su, imaju različit pristup temi, zanimljivi su i vjerujem da će svatko moći naći nešto za sebe“, zaključila je Bušić.

Raspored filmova i satnica prikazivanja dostupni su na web stranici History Film Festivala.