U organizaciji Savjeta mladih Grada Rijeke i Udruge Delta u Rijeci je 23. i 24. veljače održana edukacija „Mislim, djelujem, odlučujem: trening za savjete mladih“ koja je okupila predstavnike Savjeta mladih Grada Rijeke, Grada Opatije i Grada Križevaca, a s ciljem osnaživanja mladih u uključivanje u procese donošenja odluka koji se tiču upravo njih.

Rijeka, Opatija i Križevci primjeri dobre prakse

Cilj dvodnevne edukativne radionice bio je osnažiti članove i članice savjeta mladih za smislenu participaciju i uključivanje mladih u procese donošenja odluka na lokalnoj razini u 2023. godini kroz provedbu Sporazuma o prijateljstvu i suradnji.

Više o tome na koji način to napraviti i u kojem smjeru krenuti sudionici edukacije mogli su saznati od Marka Kovačića, jednog od vodećih stručnjaka za politike mladih, ujedno i nacionalnog korespondenta za mlade za Europsku komisiju i Vijeće Europe, te Hrvoja Kovača, predsjednika Gradskog vijeća Grada Lepoglave i nekadašnjeg predsjednika Županijskog vijeća mladih Varaždinske županije, kao i Savjeta mladih Varaždinske županije.

Edukacija „Mislim, djelujem, odlučujem trening za Savjete mladih“

Marko Kovačić i Hrvoje Kovač

Youthworkeri ključni za veći stupanj participacije i inkluzije mladih

Marko Kovačić istaknuo je upravo Rijeku, Opatiju i Križevce kao dobre primjere rada savjeta mladih na razini Hrvatske, rekavši kako je riječ o visokomotiviranim mladim ljudima, međutim istaknuo je i kako se na nacionalnoj razini s mladima ne radi dovoljno. „Problem je u tome što rad s mladima na razini Hrvatske nije sistematiziran i usustavljen i onda je teško očekivati da će on biti takav na lokalnoj razini. A bez jasnog ustrojstva teško je da će se promjene dogoditi same od sebe“, kaže Kovačić.

Objasnio je i da je u pripremi Nacionalna strategija za mlade za koju se nada da će je članovi savjeta mladih iz cijele Hrvatske, kao i članovi svih ostalih udruga koje se bave mladima dobro iščitati i dati o njoj svoje mišljenje, jer kako kaže Kovačić, važno je da ona bude njima po mjeri.

Edukacija „Mislim, djelujem, odlučujem trening za Savjete mladih“

Politika za mlade na razini EU

Osvrnuo se i na trenutno stanje po pitanju politika za mlade na razini Europske unije istaknuvši kako EU u posljednje vrijeme kroz razne projekte puno ulaže u mlade. „Primjerice, proračun Erasmus+ programa iznosi gotovo 30 milijardi eura za razdoblje do 2027. godine, a donose se i razni dokumenti i planovi koji pokušavaju sistematizirati rad s mladima. Tu je jako važno istaknuti youhworkere, educirane ljude s kompetencijama potrebnim za rad s mladima. U praksi se pokazalo kako jedinice lokalne samouprave u kojima postoje konkretne osobe zadužene za rad s mladima, kao što je to primjer u Rijeci, Opatiji i Križevcima ostvaruju puno bolje rezultate, veći stupanj participacije i inkluzije mladih“, rekao je Kovačić i naveo nekoliko primjera europskih praksi koje se može pokušati implementirati i na razini Hrvatske.

Valja poticati bolju suradnju gradskih vlasti s organizacijama mladih, više pozornosti treba posvetiti digitalnim alatima u komunikaciji, jer je to nešto što je mladima blisko, ali isto tako treba doći k njima, a ne čekati da mladi samoinicijativno dođu. Dobra ideja je primjerice osmisliti neki program kojim će se ići od kvarta do kvarta, ciljano dogovoriti sastanak s mladim ljudima kako bi ih se motiviralo da se pridruže i da postanu aktivni sudionici kreiranja politika za mlade u svojoj sredini“, objasnio je Kovačić.

Edukacija „Mislim, djelujem, odlučujem trening za Savjete mladih“

Komunikacija i model suradnje s mladima

Rijeka je jedna od prvih jedinica lokalne samouprave koja je angažirala ovakve stručnjake za mlade s ogromnim iskustvom i znanjem da osnaže i usmjere članove Savjeta mladih Grada Rijeke. Kako je objasnio Kovačić, ima interesa za njihovim znanjem i iskustvom i u drugim jedinicama lokalne samouprave, ali Rijeka je dosada pokazala najveći interes za konkretnim djelovanjem.

Iskustvo Hrvoja Kovača sudionicima je bilo zanimljivo budući da je tijekom svog dugogodišnjeg rada bio na „obje strane“ – trenutno je predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave, no svojedobno je bio i predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije i jedan od osnivača Nezavisne udruge mladih, a sudjelovao je i u osnivanju Mreže mladih Hrvatske.

Vrijeme je da se mladi kao društvena skupina konačno prepoznaju kao društveni kapital i važan resurs zajednice. Mladi su naša sadašnjost, ne budućnost“, ističe Kovač i dodaje kako su mladi ljudi, nažalost, danas često i pasivni i nezainteresirani za teme koje bi ih se trebale ticati. „Uključivanje u savjet mladih samo je jedan je od načina na koji se mogu aktivirati, ali važno je komunicirati s njima na ispravan način, na način koji je njima blizak i razumljiv i na taj način ih zainteresirati za veći angažman. Jer unatoč dobroj ideji, ako nema pravilnog načina komunikacije, neće biti ni adekvatnih rezultata“, objašnjava Kovač ističući kako je važno, na razini lokalne politike naći dobar model suradnje s mladima.

Edukacija „Mislim, djelujem, odlučujem trening za Savjete mladih“

Najčešće imamo dvije situacije. Prva je ta da politika uopće mlade ne pita koje su njihove želje i potrebe, koje oni sa svoje pozicije zakonodavne moći onda mogu ispuniti, dok s druge strane imamo jedinice lokalne samouprave koje jako puno toga daju mladima, primjerice, potporu za novorođenčad, stipendije, plaćeni prijevoz, besplatne udžbenike, radne bilježnice i ostali školski pribor, financijska sredstva za projekte i rad udruga i na taj način ih stavljaju u poziciju da mladi ne osjećaju potrebu da traže nešto više, da se stvori kritična masa nezadovoljnika koja će krenuti u aktivizam i zahtijevati nešto za sebe. Mladi postanu pasivni promatrači društva, a smatram da to nije dobro“, smatra Kovač.

Edukacija „Mislim, djelujem, odlučujem trening za Savjete mladih“

Sporazum o prijateljstvu i suradnji triju savjeta mladih

Radionicu drugog dana edukacije zaključilo je revidiranje planova aktivnosti za uključivanje mladih koje su sudionici kreirali tijekom prvog dana edukacije kada su se baviti analizom dosadašnjih aktivnosti provedenih u sklopu Sporazuma o prijateljstvu i suradnji Savjeta mladih Grada Rijeke, Savjeta mladih Grada Opatije i Savjeta mladih Grada Križevaca. Dio programa bio je posvećen i ispitivanju potreba mladih i planu provedbe aktivnosti s mladima u tekućoj godini.

Edukacija „Mislim, djelujem, odlučujem – jačanje participacije mladih kroz aktivno uključivanje u kreiranje i zagovaranje politika za mlade” provela se uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Grada Rijeke, Grada Opatije i Grada Križevaca.

Kalendar događanja

Sajam
 • 20.06. – 21.06.
 • (16:00)

Sajam studentskih radova u galeriji SKC

Uz raznovrsnu ponudu crteža, grafike, printeva, tekstila, slikarskih i kiparskih radova, organizirano je i crtanje portreta uživo. Ulaz je slobodan!...

Detaljnije

Promocija
 • 21.06.
 • (19:00)

Ljetna priča iz Benčića: predstavljanje strip-trilera “Abadon” Mihaela Bađuna i Denisa Vedaka

Razgovor s autorima stripa koji prati dvojicu policijskih inspektora u lovu na serijskog ubojicu, samoprozvanog Abadona – anđela bezdana...

Detaljnije

Film
 • 21.06.
 • (21:30)

Otvorenje Ljetnog Art-kina uz premijeru filma “Šume, šume”

Film Šume, šume traga za skrivenim ženskim principima, formama i značenjima u pričama koje znamo, koje mislimo da znamo i koje tek trebamo saznati – i kojima diže spomenik ...

Detaljnije

Koncert
 • 22.06.
 • (20:00)

Za Dan antifašističke borbe okršaj buntovnih žanrova u Palachu

"I tebi sinko!" nazvan je koncert bendova Abergaz, Duelist i Zenoth kojim će se u Palachu proslaviti Dan antifašističke borbe ...

Detaljnije

Panel
 • 22.06.
 • (10:00)

Panel „Mladima je mjesto u politici?“

Panel je dio projekta „Izbori se“, koji provodi Udruga "Delta" u partnerstvu s Gradom Rijeka, Gradom Opatija i Gradom Križevci....

Detaljnije

Predstava
 • 23.06.
 • (21:30)

Otvorenje Riječkih ljetnih noći plesnim spektaklom “Grand Finale”

Balet “Grand Finale: The Turtle and the Phone Booth“ u koreografiji Nadava Zelnera te izvedbi Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca otvara Riječke ljetne noći...

Detaljnije