Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u posljednjem tjednu izložbe Hane Miletić “Komadi” priprema niz događanja kojima će se tematizirati glavni elementi izložbe: tkanje, ženski rad, posebice rad u tekstilnoj industriji, principi solidarnosti, modna industrija i njena socijalna i ekološka održivost te principi recikliranja i ponovne uporabe.

Od vodstva izložbom do videopredavanja

Događanja kroz koja će se razne publike, od djece do stručnih publika, imati priliku susresti s ovim temama radionica je tkanja za djecu i roditelje, zatim posebno vodstvo izložbom umjetnice Hane Miletić, izlaganje Valerie Graziano o vezi feminističke teorije i prakse popravljanja, filmski program, videopredavanje Chiare Bonfiglioli, autorice knjige “Women and Industry in the Balkans” te moderirani razgovor na temu mode i tekstilne industrije s Tončijem Vladislavićem iz Centra za istraživanje mode i odijevanja i Ivanom Čuljak, u kojem će sudjelovati i Hana Miletić, a moderirat će ga Jelena Androić.

Hana Miletić / Foto Tanja Kanazir, MMSU press

Hana Miletić / Foto Tanja Kanazir, MMSU press

Program započinje u utorak, 27. rujna, obiteljskom radionicom “Krpari” koja počinje u 17 sati, a nastavlja se i sljedećeg dana od 10 sati. Krpar je, naime, tepih na pruge koji su naši preci izrađivali od starih rezanih krpa poderane odjeće ili kuhinjskih ubrusa, odnosno iz drugih tekstilnih predmeta koji više nisu bili u uporabi. Tijekom ove intergeneracijske radionice polaznici će naučiti kako izrađivati konac od starih krpa te s istim koncem tkati krpare na tkalačkom okviru. Kao materijal će upotrijebiti tekstilne ostatke iz krojačke radionice RIO (Riječka Industrija Odjeće) koji su dio instalacije “Za pauke” Hane Miletić. Radionicu će voditi sama umjetnica koja će uvesti u tehniku i praksu tkanja krpara, kako bi podijelila svoj ekološki angažman temeljen na ponovnom korištenju tkanina koje nas okružuju. Obje radionice su besplatne, a zainteresirani se mogu prijaviti telefonom na (051) 492-615 ili mailom na ivana.lucic@mmsu.hr.

U srijedu, 28. rujna, u 18 sati publika je pozvana na posljednje vodstvo izložbom “Komadi” s umjetnicom, prije zatvaranja izložbe, 2. listopada. Uz vodstvo, uvodno će kratko predavanje o vezi feminističke teorije i ideje, i prakse popravaka i popravljanja, održati Valeria Graziano, teoretičarka i organizatorica u kulturi te istraživačica je Centra za postdigitalne kulture Sveučilišta Coventry. Graziano je sudjelovala u brojnim istraživačkim inicijativama umjetničkih organizacija i društvenih pokreta, a njeno istraživanje usredotočuje se na organizacijske prakse i tehno-politička sredstva koja doprinose mogućnostima odbijanja rada, na popravak (repair) te na kreativne preraspodjele društvene reprodukcije i politizaciju užitka.

Tekstilne radnice i krah industrije u Hrvatskoj

Istog dana u 19.30 počinje i filmski program, s dva naslova: “Od 3 do 22”, dokumentarni film Kreše Golika iz 1966. i “Do konca”, eksperimentalni film Neli Ružić. “Od 3 do 22” prikaz je života radnice u tekstilnoj tvornici Pobjeda, Smilje Glavaš iz Sesveta. Spojem sirovog realizma i istančanog artizma, ovaj je film Kreše Golika smatran jednim od najboljih hrvatskih dokumentaraca. Kratki eksperimentalni film “Do konca” Neli Ružić portret je bivše Predionice i tvornice konca “Dalmatinka Sinj” u njezinom terminalnom stanju, tijekom kraja stečajnog postupka 2017. i tijekom 2018. godine kada je tvornica “Dalmatinka Nova” d.d. u stečaju prodana zadarskoj tvrtki “Business park” s perspektivom prenamjene u poslovno-prodajni centar i svadbene dvorane. Film je svojevrsni epitaf tvornici, radnicama i radnicima.

U četvrtak, 29. rujna, program će početi u 18 sati, video predavanjem Chiare Bonfiglioli, autorice knjige “Women and Industry in the Balkans: The Rise and Fall of the Yugoslav Textile Sector” (I.B. Tauris/Bloomsbury, 2019.). Bonfiglioli će govoriti o konceptu industrijske strukture osjećaja u odnosu na deindustrijalizaciju tekstilne industrije na području bivše Jugoslavije, s naglaskom na sjećanja i priče tekstilnih radnica u Hrvatskoj. Chiara Bonfiglioli predavačica je na rodnima i ženskim studijima na Sveučilištu Cork čije je istraživanje usmjereno na žensku, rodnu i feminističku povijest iz transnacionalne i intersekcionalne perspektive.

Komadi / Foto Tanja Kanazir, MMSU press

S izložbe “Komadi” / Foto Tanja Kanazir, MMSU press

Posljednje događanje bit će moderirani razgovor s Hanom Miletić, Tončijem Vladislavićem i Ivanom Čuljak na temu mode i tekstilne industrije, pri čemu će se poseban osvrt dati na  teme održivosti, recikliranja te proizvodnje i ženskog rada. Sugovornici su za temu i više no relevantni: Tonči Vladislavić redoviti je profesor u mirovini te osnivač i voditelj Centra za istraživanje mode i odijevanja (CIMO). Kao profesor radio je na Tekstilno – tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i  Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a bavi se i znanstvenim istraživanjem, posebno teorijom mode i odijevanja kao i kreativnim radom u području produkt dizajna. Ivana Čuljak radila je na raznim projektima kao nezavisna kustosica, istraživačica i dizajnerica za Centar za istraživanje mode i odijevanja, Hrvatsko dizajnersko društvo, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i druge organizacije. Od 2015. do 2019. godine djelovala je kao kreativna direktorica i voditeljica Artomata, nekonvencionalnog umjetničkog sajma, a od 2016. do 2019. kao vanjska stručna suradnica i kustosica na izložbenom projektu  „Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih godina“. Od 2019. godine zaposlena je u Muzeju grada Zagreba.

Tekstilne instalacije koje zagovaraju usporavanje i empatiju

Čitav je popratni program inspiriran radom Hane Miletić koja nas, riječima kustosice izložbe “Komadi” Branke Benčić, “potiče da suosjećamo sa svijetom. Njen je rad udaljen od brze mode, eksploatacije, transformacija kapitalizma, te zagovara usporavanje i empatiju. Hanine tekstilne instalacije nježne su i snažne istovremeno, a taktilnost i materijalnost tkanina omogućava im da kroz mekoću govore o krahu i kolapsu, industrijskim „strukturama osjećaja“, dok istovremeno ukazuju na potencijalnosti i perspektive društvene imaginacije”.

Popratni program edukacije i medijacije uz izložbu Hane Miletić “Komadi” ostvaren je u okviru projekata Nulti sat i Film u muzeju. Programsku koncepciju osmislile su Branka Benčić, Kora Girin i Ivana Lučić iz MMSU-a. Program su podržali Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i HAVC Hrvatski audiovizualni centar.

Komadi / Foto Tanja Kanazir, MMSU press

S izložbe “Komadi” u MMSU-u / Foto Tanja Kanazir, MMSU press

PROGRAM:

UTORAK, 27. 9.

17 – 20 h / “Krpari” – obiteljska radionica tkanja  za djecu i roditelje

SRIJEDA, 28. 9.

10 – 13 h / “Krpari” – radionica tkanja za odrasle

18 h / vodstvo izložbom “Komadi” s umjetnicom Hanom Miletić, uz kratko izlaganje Valerie Graziano

19.30 – 20 h / filmski program; “Od 3 do 22” (Krešo Golik) i “Do konca” (Neli Ružić)

ČETVRTAK, 29. 9.

18 h / uvodno video predavanje Chiare Bonfiglioli o knjizi “Women and Industry in the Balkans” naslovljeno Kad su tvornice bile „drugi domovi“

18.30 h / razgovor s Hanom Miletić, Tončijem Vladislavićem i Ivanom Čuljak na teme tekstilne industrije i mode, održivosti, recikliranja te proizvodnje i ženskog rada

 

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije