Hrvatska glazbena unija PGŽ-a i ove je godine pripremila bogati program povodom Svjetskog dana glazbe čiji je ovogodišnji moto JER SVIRATI SE MORA u „godini čitanja“ kojim su najavljeni nastupi glazbenika na brojnim lokacijama diljem Županije.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja predstavili su ga pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, počasna predsjednica HGU PGŽ Jadranka Čubrić, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković te glazbenici Tina Vukov i Sandro Bastiančić.

Svjetski dan glazbe i u najudaljenijim dijelovima PGŽ-a

Pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić podsjetila je kako je američki glazbenik Joel Cohen još 1976. godine pokrenuo inicijativu Svjetskog dana glazbe: „To je dan kada glazba stiže u najudaljenije kutke PGŽ-a, umirovljeničke domove, centre za rehabilitaciju, stiže u ona područja gdje ljudi inače nemaju toliko mogućnosti sudjelovati u nekom glazbenom ili instrumentalnom događaju“, istaknula je pročelnica Šišić te se zahvalila Gradskoj knjižnici Rijeka i glazbenicima čiji je doprinos iznimno značajan.

„JER SVIRATI SE MORA je velika kampanja u „godini čitanja“ kojom će se, u ponedjeljak 21. lipnja, stanovnici od 7-77 godina umrežiti glazbom sa oko pedesetak glazbenika, profesionalaca i amatera“, rekla je počasna predsjednica HGU PGŽ-a Jadranka Čubrić.

Program će započeti u nedjelju, 20. lipnja, velikim Glazbenim praskom u ponoć u Dobrinju, a završiti će glazbom i poezijom u Vinodolskoj dolini odnosno Bribiru 21. lipnja.

Umrežavanje glazbom pomoću bibliobusa GKR-a

„Zatim sljedećeg dana u jutarnjim satima Bibliobusom krećemo prema Gorskom kotaru. Glazbom ćemo, osim Doma za starije osobe Kantrida, Doma za odrasle osobe Turnić, Prihvatilišta za beskućnike Ruže sv. Franje, Kuće utočišta u Rijeci, umrežiti i Dom za starije osobe Mali Kartec na Krku i Dom za starije osobe Volosko, Centar za rehabilitaciju Fortica u Kraljevici te Vinodolsku dolinu i Grobnik“, istaknula je počasna predsjednica HGU te se zahvalila Primorsko-goranskoj županiji na dugogodišnjoj podršci te Ministarstvu kulture i medija.

Ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković je rekao kako mu je jako drago što se i ove godine obilježava Svjetski dan glazbe u spoju sa bibliobusima, koji će širiti kulturu u krajeve gdje je ne postoje neke profesionalne ustanove koje se dnevno bave kulturom: „Zahvaljujem se PGŽ-u bez koje ni ne bi bilo županijske bibliobusne službe, HGU PGŽ i glazbenicima koji su nas prepoznali kao adekvatnog partnera“.

„Susreti povodom Svjetskog dana glazbe nose neku nepredvidivost, srdačnost i jedinstvenost i zasigurno će tako biti i ove godine“, rekao je jedan od glazbenika koji će uveseliti stanovnike Gorskog kotara Sandro Bastiančić.

Korisnike Doma za odrasle osobe Turnić zabavljat će pjesnikinja Laura Marchig, Dražen Jurković Charlie te riječka glazbenica Tina Vukov.

„Izuzetno mi je drago da sam dio ove velike priče i nadam se da će korisnici uživati u mojem novom repertoaru koji ću im predstaviti“, najavila je Vukov.

(Foto: PGŽ)

Kalendar događanja

Festival
 • 12.09. – 19.09.
 • (19:30)

14. vRIsak – riječki sajam knjiga i festival autora

14. Vrisak održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova...

Detaljnije

Projekcija
 • 14.09. – 18.09.
 • (21:00)

History Film Festival u Art-kinu

Svečano otvorenje History Film Festivala u Art-kinu održava se 14. rujna u 21 sat, nakon čega slijedi projekcija novog filma Branka Schmidta "Demo", uz gostovanje filmske ekipe. ...

Detaljnije

Izložba
 • 14.09. – 25.09.
 • (19:00)

„Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić u Galeriji Principij

Serija fotografija „Floating Garden“ zagrebačke fotografkinje Maje Strgar Kurečić, koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade, postavlja se u Galeriji Principij...

Detaljnije

Festival
 • 17.09. – 19.09.
 • (18:00)

24. Rikon u Art-kvartu “Benčić”

Riječka konvencija fantastike u svom 24. izdanju donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije