Izložba pod nazivom „Sunce, more, Rab, Maurović“ bit će otvorena 22. rujna u 20 sati u galeriji Knežev dvor na Rabu. Izložba koja će biti otvorena do 1. listopada, predstavit će šarolik izbor tematskih crteža, ilustracija i karikatura koje je slikar Maurović posvetio moru, životu ljudi uz jadransku obalu i otoke, kao i ljetovališnom turizmu.

Veliki dio Maurovićevog života vezan je za Rab, posjećivao ga je godinama, i prije i poslije Drugog svjetskog rata, a bio je vjeran gost sve do duboke starosti. Svojim iskusnim i zaljubljeničkim okom likovnjaka upijao je slike i kolorit lokalnog krajolika, prizore otočke svakodnevice, život na plažama i hotelskim terasama koje je kasnije prenosio na svoja ulja na platnu i akvarele. Iste je motive prenosio i na ilustracije koje je po narudžbi radio za brojna novinska i revijalna izdanja; od nekadašnjega ilustriranog tjednika “Kulise”, mjesečnika “Jadranska straža” i dnevnika “Novosti” do
poslijeratnog “Vjesnika u srijedu”.

Posebnu pažnju posjetitelja izložbe zacijelo će privući izbor Maurovićevih karikatura objavljivanih tridesetih godina u legendarnom humorističkom časopisu “Koprive”, kao i one još brojnije ilustracije i naslovnice knjiga koje je kao kućni autor radio za izdavačku kuću Kugli i druge nakladnike.

Gost otvorenja izložbe bit će novinar i publicist Rudi Aljinović.